Rusia și SUA au inițiat discuții despre proiecte comune în domeniul metalelor de pământuri rare, precum și despre alte proiecte în Rusia, iar unele companii și-au exprimat deja interesul față de acestea, conform unor declarații făcute luni de trimisul președintelui Vladimir Putin pentru investiții, citate de Reuters.
În contextul eforturilor președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, atât Kievul, cât și Moscova au propus Washingtonului opțiunea cooperării în domeniul zăcămintelor minerale, deși Trump a declarat duminică faptul că președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski ar dori să renunțe la varianta propusă de acord în acest sens.
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat în februarie că SUA ar putea fi interesate de explorarea în comun a zăcămintelor de metale de pământuri rare din Rusia, care deține a cincea cea mai mare rezervă mondială de metale utilizate în industria de lasere și echipamente militare.
Kirill Dmitriev, trimisul special al Kremlinului pentru cooperarea internațională în domeniul economic și al investițiilor, a declarat pentru ziarul Izvestia, în comentarii publicate luni, că discuțiile au început deja.
„Metalele de pământuri rare sunt un domeniu important pentru cooperare și, desigur, am început discuțiile privind diverse metale de pământuri rare și (alte) proiecte în Rusia”, a afirmat Kirill Dmitriev, de asemenea CEO-ul Fondului Rus de Investiții Directe.
Dmitriev, care a făcut parte din echipa de negociere a Rusiei la discuțiile cu oficialii americani din Arabia Saudită în februarie, a declarat că unele companii și-au arătat deja interesul pentru respectivele proiecte, fără să numească însă vreo companie sau să dezvăluie mai multe detalii.
Duminică, Trump a declarat că este „furios” pe Putin și va impune tarife suplimentare de 25% până la 50% pentru companiile care cumpără petrol rusesc dacă va considera că Moscova îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina.
Într-o declarație pentru NBC News, Donald Trump a afirmat că a fost foarte supărat după ce Putin a denunțat săptămâna trecută lipsa de legitimitate a președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski, a relatat postul de televiziune citat. Trump a reiterat ulterior unor jurnaliști americani că este dezamăgit de Putin, dar a adăugat: „Cred că facem progrese, pas cu pas”.
Controlul Chinei asupra a 95% din producția și aprovizionarea mondială cu metale rare, esențiale pentru industrii precum apărarea și electronica de consum, a determinat restul lumii să încerce să-și dezvolte propriile rezerve.
U.S. Geological Survey estimează rezervele de metale rare din Rusia la 3,8 milioane de tone metrice, dar estimările Moscovei sunt mult mai mari, transmite Agerpres.
La data de 1 ianuarie 2023, potrivit Ministerului Resurselor Naturale de la Moscova, rezervele Rusiei de 15 metale de pământuri rare se cifrau la 28,7 milioane de tone, din care 3,8 milioane de tone ar constitui cantitatea de rezerve în curs de dezvoltare sau pregătite pentru dezvoltare.
Izvestia a relatat că această cooperare ar putea fi discutată suplimentar la următoarea rundă de discuții Rusia–SUA, care ar putea avea loc la mijlocul lunii aprilie în Arabia Saudită.