Consumul de electricitate al centrelor de date va fi mai mult decât dublu până în 2030, datorită aplicaţiilor de inteligenţă artificială (AI), ceea ce va crea noi dificultăţi pentru securitatea energetică şi obiectivele privind emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
În acelaşi timp, AI poate debloca oportunităţi pentru a produce şi a consuma mai eficient electricitatea, se arată în primul raport dedicat implicaţiilor AI asupra energiei al organizaţiei cu sediul la Paris.
Centrele de date erau responsabile pentru aproximativ 1,5% din consumul global de electricitate în 2024, dar în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creştere anuală de 12%.
Împreună, Statele Unite, Europa şi China sunt acum responsabile pentru aproximativ 85% din consumul centrelor de date.
Marile companii din domeniul tehnologiei au din ce în ce mai multă nevoie de electricitate. Anul trecut, Google a semnat un acord pentru a obţine electricitate de la reactoarele modulare mici (SMR), în timp ce Microsoft foloseşte energie de la noile reactoare de la Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din America, în 1979. Şi Amazon a semnat un acord anul trecut pentru a folosi energie nucleară la centrele sale de date.
În ritmul actual, centrele de date vor consuma aproximativ 3% din energia globală, până în 2030, se arată în raport. Conform IEA, consumul de electricitate la centrele de date va ajunge la aproximativ 945 terawaţi oră (TWh) până în 2030.
„Este puţin mai mult decât consumul total de electricitate al Japoniei în prezent. AI este cel mai important motor al acestei creşteri, alături de majorarea cererii pentru alte servicii digitale”, potrivit raportului.
Organizaţia cu sediul la Paris apreciază că „inteligenţa artificială are potenţialul de a transforma sectorul energiei în viitorul deceniu, conducând la creşterea cererii de electricitate de la centrele de date din întreaga lume, deblocând, de asemenea, oportunităţi semnificative pentru reducerea costurilor, îmbunătăţirea competitivităţii şi reducerea emisiilor de CO2”.
În prezent, cărbunele furnizează aproximativ 30% din energia necesară pentru alimentarea centrelor de date, dar va spori ponderea regenerabilelor şi a gazelor naturale, datorită costurilor lor mai scăzute şi a disponibilităţii extinse pe pieţele cheie, susţine IEA.
„O escaladare a războiului comercial ar putea crea dificultăţi centrelor de date şi ar putea încetini creşterea pe acest segment”, a declarat pentru Reuters Laura Cozzi, director de tehnologie în cadrul IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.