Google schimbă strategia / Inteligența artificială rescrie regulile reclamelor online

Telefon samsung cu google pe ecran
sursa foto: Pexels

Pe măsură ce inteligența artificială devine tot mai prezentă în interacțiunile online, Google face pași decisivi pentru a integra reclamele în noul său sistem de căutare bazat pe AI. Obiectivul? Să-și conserve dominația în publicitatea digitală, o industrie care generează peste două treimi din veniturile companiei, potrivit TechXplore.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Noul „Mod AI” permite utilizatorilor să caute informații într-o manieră conversațională, iar răspunsurile pot include elemente multimedia – text, video, grafică sau audio. În acest nou spațiu interactiv, Google testează inserarea de reclame, într-un format care să nu întrerupă experiența utilizatorului, ci să o completeze.

„Viitorul publicității alimentate de AI nu mai este ceva ce urmează să vină – este deja aici”, a declarat Vidhya Srinivasan, vicepreședinte Google pentru Ads & Commerce.

Publicitate care „ajută”, nu întrerupe

În locul bannerelor clasice și al reclamelor text inserate între rezultate, Google introduce reclame „inteligente” în așa-numitele AI Overviews – sinteze automate ale rezultatelor căutării. Acestea au fost lansate în urmă cu un an și sunt văzute lunar de peste 1,5 miliarde de utilizatori. După succesul implementării pe mobil, Google extinde acum sistemul și pe desktop, în SUA.

„Google se adaptează foarte bine. Momentan, cheia este experimentarea și câștigarea de tracțiune”, spune Roger Beharry Lall, analist IDC.

În paralel, Google a anunțat la conferința anuală pentru dezvoltatori că va oferi comercianților instrumente AI pentru a crea campanii publicitare automatizate și eficiente. Aceste instrumente vor folosi algoritmi capabili să identifice căutări relevante și să optimizeze conversiile.

Concurența și provocările etice

Mișcarea Google vine într-un moment de competiție acerbă cu OpenAI, care a adăugat funcții de căutare chatbotului ChatGPT. În același timp, Meta (deținătorul Facebook) lucrează la propriile soluții de publicitate AI.

Însă această evoluție ridică și semne de întrebare privind transparența: cum pot fi diferențiate reclamele de conținutul generat organic de AI?

„Aceasta va fi întrebarea de 64 de milioane de dolari. Va fi nevoie de reglementări clare din partea autorităților”, avertizează Beharry Lall.

Datele personale, noul combustibil pentru AI

Un alt aspect esențial: accesul la datele utilizatorilor. Potrivit analiștilor, Google ar putea începe să monetizeze nu doar reclamele, ci și accesul la datele personale – de exemplu, tipurile de restaurante sau destinații căutate online.

„Când ai agenți AI care fac lucruri pentru tine, aceștia vor avea nevoie de date. Iar pentru a avea acces la aceste date, va trebui să plătești”, afirmă Carolina Milanesi, analist Creative Strategies.

Astfel, Google se pregătește nu doar să păstreze supremația în publicitate, ci și să deschidă noi modele de business în jurul inteligenței artificiale, într-un peisaj tehnologic în rapidă transformare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...