Compania chineză Synyi AI a deschis în aprilie, în regiunea Al-Ahsa din Arabia Saudită, prima clinică din lume unde un medic virtual pe bază de inteligență artificială diagnostichează pacienții.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Proiectul-pilot este realizat în parteneriat cu Almoosa Health Group și are ca scop înlocuirea medicilor umani în prima linie a tratamentului medical, potrivit Bloomberg.
Pacienții interacționează cu Dr. Hua, un „medic” AI, prin intermediul unei tablete.
Aceștia își descriu simptomele, iar AI-ul pune întrebări suplimentare, analizează date și imagini precum radiografii sau electrocardiograme, colectate cu ajutorul unor asistenți umani. La final, Dr. Hua generează un plan de tratament care este revizuit și semnat de un medic real, fără ca acesta să consulte pacientul. Medicul uman este prezent totuși în clinică pentru cazuri de urgență.
Potrivit Synyi AI, în faza de testare anterioară, tehnologia a avut o rată de eroare mai mică de 0,3%. Până acum, câteva zeci de pacienți au utilizat gratuit serviciul, în prezența unui medic. Datele colectate în cadrul pilotului vor fi transmise autorităților saudite pentru aprobare, iar compania estimează că ar putea primi avizul în maximum 18 luni.
„Ce a făcut până acum inteligența artificială a fost să asiste medicii, dar acum facem pasul final: diagnosticarea și tratarea directă a pacienților,” a declarat Zhang Shaodian, CEO-ul Synyi AI.
În prezent, AI-ul acoperă aproximativ 30 de boli respiratorii, precum astmul și faringita, dar compania plănuiește extinderea la 50 de afecțiuni respiratorii, gastroenterologice și dermatologice în următoarele 12 luni. De asemenea, Synyi colaborează cu alte spitale saudite pentru deschiderea unor clinici similare în lunile următoare.
În ciuda progreselor, specialiștii medicali rămân prudenți. „Știm că au existat mai multe încercări de a crea AI-uri capabile să discute direct cu pacienții, dar nici cele mai bune nu funcționează la nivelul unui medic de familie,” a declarat Ngiam Kee Yuan, consultant principal la Spitalul Universitar Național din Singapore.
Synyi AI este unul dintre mai mulți jucători chinezi din domeniul sănătății care își extind activitatea în Orientul Mijlociu. De exemplu, Shanghai Fosun Pharmaceutical Group a semnat un parteneriat cu Fakeeh Care Group pentru terapii celulare și diagnostic la distanță, iar XtalPi, o companie chineză axată pe descoperirea de medicamente cu ajutorul AI, dezvoltă un laborator robotic în Emiratele Arabe Unite.
În China, AI-ul este deja folosit pe scară largă în consultații online, dar rolul său rămâne auxiliar. Companii precum Medlinker testează soluții AI autonome, cum ar fi MedGPT, despre care afirmă că poate diagnostica boli comune cu acuratețea unui medic. Totuși, niciuna dintre aceste tehnologii nu este utilizată comercial deocamdată.
„Inteligența artificială în domeniul medical are un impact direct asupra vieții oamenilor, deci e nevoie de un nivel ridicat de supraveghere. Sunt necesare mecanisme clare pentru siguranță, eficiență și încredere publică,” a declarat Dylan Attard, CEO al MedTech World. „Dar autoritățile trebuie să fie și suficient de flexibile pentru a nu bloca inovația.”
Fondată în 2016, Synyi AI este finanțată de Tencent, Hongshan Capital, GGV Capital și fonduri guvernamentale locale. A colaborat cu peste 800 de spitale, clinici și universități medicale în China, însă Arabia Saudită este prima piață externă în care își testează modelul. Potrivit CEO-ului Zhang, compania este în discuții și cu autorități locale din China, dar viabilitatea comercială este mai greu de testat acolo din cauza sistemului public de sănătate, unde consultațiile sunt ieftine. În schimb, în țări cu servicii medicale costisitoare sau zone izolate cu personal medical limitat, AI-ul poate reduce semnificativ costurile și poate crește eficiența. „Cred că eficiența va crește chiar de zece ori,” a adăugat Zhang.