Inteligența artificială scoate la iveală rețelele ascunse ale traficului de persoane

Hack
Photo by Ilya Pavlov on Unsplash

În lupta împotriva traficului de persoane, majoritatea eforturilor s-au concentrat până acum asupra destructurării rețelelor de vânzare a serviciilor sexuale. Însă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania mută reflectorul asupra adevăratului început al acestui fenomen, recrutarea, relatează Phys.org.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Publicată în revista Manufacturing & Service Operations Management, cercetarea folosește algoritmi de învățare automată pentru a analiza milioane de anunțuri online. Scopul? Identificarea tiparelor prin care anunțurile de angajare înșelătoare servesc drept poartă de intrare în rețelele de trafic sexual.

O rețea invizibilă care poate fi acum expusă și întreruptă înainte ca exploatarea să aibă loc

Prin cartografierea conexiunilor dintre locurile unde victimele sunt recrutate și cele unde sunt ulterior vândute, autorii au reușit să reconstruiască ceea ce ei numesc un „lanț de aprovizionare ascuns”, o rețea invizibilă care poate fi acum, în sfârșit, expusă și întreruptă înainte ca exploatarea să aibă loc.

„Prin combinarea științei datelor cu analiza rețelelor ascunse ale web-ului, contribuim la dezvăluirea mecanismelor traficului și oferim autorităților instrumentele necesare pentru a interveni în fazele incipiente,” explică Hamsa Bastani, coautoare a studiului. „Descoperirile noastre arată cum racolarea începe adesea cu promisiuni false în comunități vulnerabile”.

Prevenția trebuie să înceapă mult mai devreme

Una dintre cele mai surprinzătoare concluzii ale studiului este că victimele nu sunt racolate din marile orașe, așa cum s-ar putea crede, ci din zone suburbane sau mici localități afectate economic. Traficanții vizează oameni aflați în căutarea unui viitor mai bun, cărora le promit locuri de muncă tentante, dar inexistente.

Această realitate obligă la o schimbare de strategie, dacă până acum intervențiile se concentrau în zonele unde se produce vânzarea, orașele mari și vizibile, acum devine clar că prevenția trebuie să înceapă mult mai devreme, în „punctele de origine” ale rețelei.

Spre deosebire de majoritatea studiilor care se limitează la segmentul final, cel al tranzacțiilor și vânzărilor, această cercetare oferă o imagine completă asupra rețelelor de trafic. Prin analizarea legăturilor dintre racolare și vânzare, cercetătorii oferă o hartă operațională a traficului, una care poate fi folosită de poliție, ONG-uri, servicii sociale și autorități locale.

AI, un instrument care poate salva vieți

Studiul, desfășurat pe mai mulți ani, a folosit date din mediul online profund (deep web) și instrumente sofisticate de analiză, transformând tehnologia într-un aliat concret pentru prevenirea exploatării.

„Ceea ce face această cercetare cu adevărat valoroasă este aplicabilitatea sa directă. Nu e doar teorie, este un instrument scalabil, care poate salva vieți,” afirmă Bastani.

Cercetătorii subliniază și importanța colaborării între domenii aparent diferite: știință, muncă socială, poliție și politică publică. Informațiile obținute pot fi folosite nu doar de autorități, ci și de organizații comunitare care lucrează direct cu grupurile de risc.

Pe măsură ce traficul de persoane rămâne o problemă globală persistentă, autorii speră ca această cercetare să contribuie la o schimbare de paradigmă. În loc să ne concentrăm exclusiv pe finalul lanțului, vânzarea, trebuie să ne întoarcem la sursă. Prevenirea începe în momentul recrutării. Iar cu ajutorul inteligenței artificiale, acel moment devine tot mai ușor de identificat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...