Meta a anunțat luni că va începe să își antreneze modelele de inteligență artificială pe baza conținutului public, precum postările și comentariile de pe Facebook și Instagram, în Uniunea Europeană potrivit TechCrunch
Aceasta urmează după ce compania a suspendat anterior planurile de a face acest lucru, în urma presiunilor reglementare cauzate de preocupările privind confidențialitatea datelor.
Procesul de antrenare a AI-ului va începe chiar săptămâna aceasta, iar interacțiunile utilizatorilor cu Meta AI vor fi, de asemenea, utilizate pentru a antrena modelele.
Anunțul vine la scurt timp după lansarea unei versiuni limitate a Meta AI în Uniunea Europeană, care a avut loc luna trecută, mult după debutul său în Statele Unite și alte piețe globale.
Deși Meta a antrenat AI-ul pe baza conținutului generat de utilizatori în Statele Unite de mai mulți ani, compania s-a confruntat cu opoziție în Uniunea Europeană din cauza legislației stricte privind confidențialitatea, în special a Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR), care impune o bază legală clară pentru procesarea datelor personale în scopul antrenării modelelor de AI.
Meta a precizat că, în iunie 2024, a suspendat planurile de a începe antrenarea AI-ului folosind datele utilizatorilor din Uniunea Europeană și Regatul Unit, după ce Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) a intervenit. În septembrie 2024, Meta a anunțat reluarea eforturilor de a antrena modelele AI folosind postările publice ale utilizatorilor din Regatul Unit.
În prezent, Meta va folosi postările publice ale utilizatorilor din Uniunea Europeană pentru antrenarea modelelor sale. Compania afirmă că va trimite notificări prin aplicații și e-mail utilizatorilor din UE, explicând faptul că datele publice și interacțiunile cu Meta AI vor fi utilizate pentru antrenarea modelelor.
Utilizatorii vor avea opțiunea de a refuza utilizarea datelor lor prin completarea unui formular.
Meta subliniază că nu va utiliza mesaje private și nici datele publice ale utilizatorilor sub 18 ani din Uniunea Europeană pentru antrenarea modelelor sale.
De asemenea, compania menționează că își propune să construiască AI care nu doar că este disponibil în Europa, dar este creat și pentru nevoile europenilor, incluzând dialecte, coloquialisme și cunoștințe locale.
În ceea ce privește reglementările, DPC continuă să investigheze modul în care creatorii de modele de limbaj mare își antrenează serviciile de AI, iar săptămâna trecută a anunțat o anchetă privind antrenarea modelului Grok de către xAI.