Oamenii preferă mesajele umane în locul celor de la AI atunci când caută sprijin emoțional, potrivit unui studiu

Discuție cu un chatbot AI
Sursa foto: Imagine generată IA

O echipă de cercetători israelieni şi americani a descoperit că oamenii apreciază mai mult răspunsurile empatice atunci când cred că acestea provin de la un seamăn de-al lor, chiar şi atunci când răspunsurile au fost, de fapt, scrise de inteligenţa artificială (AI), a anunţat joi Universitatea Ebraică din Ierusalim într-un comunicat citat de agenţia Xinhua, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Modelele lingvistice mari (LLM) dovedesc abilităţi emoţionale şi sociale puternice, care ar putea îmbunătăţi modalitatea în care oamenii interacţionează cu AI şi modul în care AI oferă sprijin emoţional. Cu toate acestea, nu era clar dacă oamenii resimt acelaşi nivel de empatie din partea AI comparativ cu cel resimţit din partea semenilor lor.

La noul studiu, publicat în Nature Human Behaviour, au participat peste 6.200 de subiecţi, care au luat parte la nouă experimente. În fiecare caz, oamenii au primit un mesaj de susţinere scris de un model AI. Jumătate au fost informaţi că mesajul provenea de la un om, în timp ce restul au fost informaţi că mesajul provenea de la un chatbot AI.

Persoanele care au crezut că mesajul provenea de la un om au declarat că l-au apreciat mai mult, considerându-l mai plin de grijă şi mai încurajator. De asemenea, ei au raportat mai multe emoţii pozitive şi mai puţine emoţii negative.

În cazul în care credeau că mesajul provenea de la AI, subiecţii l-au evaluat într-un mod mai puţin apreciativ.

Totodată, oamenii au ales în mod constant mesajele umane atunci când căutau sprijin emoţional.

Cercetătorii au avertizat că dependenţa excesivă de AI ar putea face ca vorbele să pară mai puţin sincere şi să fragilizeze conexiunile emoţionale. Cu toate că răspunsurile AI erau adesea emoţionale, acestora le lipsea „atingerea umană”.

Studiul aduce informaţii noi în ceea ce priveşte înţelegerea empatiei, în special în cazul interacţiunilor dintre oameni şi AI, şi contribuie la identificarea tipurilor de legături umane care ar trebui păstrate şi care ar putea fi înlocuite de AI, au notat cercetătorii.

Studiul sugerează că, în cazul în care AI înlocuieşte prea multe interacţiuni emoţionale, acest lucru ar putea afecta relaţiile reale şi ar spori prevalenţa sentimentului de singurătate.

Cercetătorii au concluzionat că, în domenii precum educaţia, este esenţial să se cunoască unde este încă foarte importantă prezenţa umană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...