Inteligența artificială poate scrie o recenzie de carte excelentă și este bună la ironie, dar nu va înlocui jurnalismul de calitate, a declarat editorul unui ziar italian aflat în fruntea experimentelor cu inteligență artificială, relatează Reuters.
În ceea ce a declarat a fi o premieră mondială, Il Foglio a publicat timp de o lună un supliment zilnic de patru pagini scris în întregime de inteligența artificială și vândut împreună cu ziarul normal.
Procesul, care tocmai s-a încheiat, a fost un mare succes și a stimulat vânzările, a declarat editorul Claudio Cerasa, adăugând că ziarul său va publica acum o secțiune separată o dată pe săptămână, scrisă de AI.
El a declarat că va folosi inteligența artificială și pentru a scrie ocazional articole în domenii în care Il Foglio, un mic ziar conservator cu 22 de angajați, nu are expertiza necesară, cum ar fi un articol publicat vineri despre astronomie.
Cu toate acestea, el a insistat că programele AI nu vor duce la pierderi de locuri de muncă în redacția sa.
„Unii editori văd AI ca pe o modalitate de a avea mai puțini jurnaliști și mai multe mașini. Acest lucru este foarte greșit și dăunător pentru sine. Lucrul fundamental este să înțelegeți ce puteți face mai mult, nu mai puțin”, a declarat Cerasa unui mic grup de jurnaliști străini.
Cerasa a afirmat că inteligența artificială va crea locuri de muncă pentru persoanele care știu cum să pună întrebările potrivite și să profite la maximum de tehnologie, dar a prezis că va stimula, de asemenea, jurnalismul de înaltă calitate, forțând reporterii să sape mai adânc și să fie mai originali.
„Scriitorii vor fi obligați să găsească noi elemente pentru a fi mai creativi și mai apropiați”, a spus el.
Cerasa a interacționat zilnic cu programul său AI și a fost adesea surprins de rezultate. „Cel mai misterios lucru, cel mai incredibil lucru, a fost că simțul său al ironiei era imediat autentic”, a spus Cerasa. „Dacă îi ceri să scrie un articol ironic pe orice subiect, AI știe cum să o facă”.
Acesta a adăugat că inteligența artificială a fost, de asemenea, pricepută la elaborarea de recenzii de carte, fiind capabilă să analizeze tomuri de 700 de pagini și să genereze critici pătrunzătoare în doar câteva minute.
Era nevoie să i se spună dacă să dea o notă pozitivă sau negativă recenziei, ceea ce o transforma într-un „asasin plătit” la comanda celui care se afla la tastatură.
Această lipsă de gândire critică a fost un handicap, a spus el. „Dacă îi dai unui jurnalist indicații pentru un articol, pentru mine este bine să îl aud spunând «nu», să îl aud că nu este de acord cu tine. Această discuție este fundamentală, dar nu are loc cu inteligența artificială”.
El a remarcat, de asemenea, erorile factuale ocazionale și a spus că aceasta nu și-a actualizat întotdeauna baza de cunoștințe, făcând referire la refuzul său persistent de a înregistra faptul că președintele american Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2024.