YouTube a lansat un nou instrument bazat pe inteligență artificială, care permite creatorilor de conținut să genereze instant coloane sonore instrumentale, fără drepturi de autor, potrivit MusicBusinessWorldwide.
Funcția, denumită „Music Assistant”, este integrată în platforma Creator Music și este disponibilă treptat pentru membrii YouTube Partner Program din Statele Unite, care au acces la această platformă de licențiere muzicală lansată în 2023.
Prin această nouă funcție, creatorii pot introduce indicații scrise, specificând detalii precum instrumentele dorite, atmosfera piesei sau contextul videoclipului, iar sistemul AI va genera automat coloane sonore instrumentale, care pot fi descărcate și utilizate fără restricții legate de drepturile de autor. YouTube confirmă că muzica generată prin „Music Assistant” este complet liberă pentru utilizare în videoclipurile de pe platformă.
Această noutate extinde testele anterioare ale funcției „Dream Track”, un instrument AI experimental realizat cu tehnologia DeepMind, care permitea crearea unor fragmente muzicale de 30 de secunde în stilul unor artiști cunoscuți. De această dată, funcționalitatea este concentrată exclusiv pe muzică instrumentală, fără imitarea vocilor sau stilurilor unor interpreți celebri.
Leslie Miller, Vicepreședinte YouTube pentru Politici Publice, a declarat: „Pentru aproape două decenii, YouTube a fost în avangarda gestionării drepturilor la scară largă și înțelegem importanța colaborării cu partenerii pentru a aborda aceste probleme proactiv. Acum aplicăm această experiență și dedicare în parteneriate pentru a asigura implementarea responsabilă a instrumentelor AI inovatoare.”
Lansarea vine în paralel cu reluarea în Congresul SUA a proiectului legislativ NO FAKES Act, un act normativ bipartizan care urmărește să reglementeze utilizarea deepfake-urilor și a tehnologiilor de generare AI a vocii și imaginii, fără consimțământul persoanelor implicate. Proiectul, susținut de companii precum Google (compania-mamă YouTube), RIAA și Motion Picture Association, propune instituirea unui drept federal privind folosirea vocii și imaginii în mediul digital.
Astfel, YouTube adoptă o poziție dublă: pe de o parte, oferă creatorilor instrumente AI inovatoare pentru a-și diversifica conținutul, iar pe de altă parte, sprijină legislația menită să protejeze drepturile de imagine și voce în era tehnologiilor generative.