Analiză CNN: De ce Cybertruck-ul Tesla a fost un eșec

Sursa foto: Tesla.com

Deși Elon Musk a făcut predicții îndrăznețe, Cybertruck-ul este, oficial, un eșec.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Tesla este deliberat opacă în privința cifrelor de vânzări pentru modelele specifice, așa că trebuie să ne uităm mai atent pentru a înțelege cât de slab performează camioneta electrică unică a companiei pe piață.

Iată ce știm, pe baza livrărilor Tesla (un indicator al vânzărilor) publicate săptămâna aceasta: Producătorul de vehicule electrice a livrat aproximativ 384.000 de vehicule la nivel global între aprilie și iunie anul acesta — o scădere record de 13,5% față de anul trecut.

Dacă ne uităm mai atent, situația devine și mai gravă pentru Tesla

Tesla nu detaliază vânzările Cybertruck-ului, un model premium despre care Musk spunea că a fost inspirat de filmul distopic „Blade Runner”. Compania dezvăluie doar două categorii — Model 3 și Model Y într-o categorie, iar în a doua categorie „alte modele”, care include aproape exclusiv sedanul Model S, SUV-ul Model X și Cybertruck-ul.

Compania a spus că a livrat aproximativ 10.400 de „alte” modele în trimestrul doi, ceea ce reprezintă o problemă uriașă pentru Tesla. În același trimestru din anul trecut, Tesla vânduse mai mult de 21.500 de „alte” modele. Este greu de găsit un cuvânt care să descrie o scădere de 52% altfel decât un colaps.

Câte dintre aceste „alte” modele sunt Cybertruck-uri și câte sunt Modele S sau X? Nu este clar.

Dar să aruncăm o privire asupra primelor trei luni ale acestui an. Tesla a vândut aproximativ 12.900 de „alte” modele, dintre care 7.100 au fost Cybertruck-uri, conform datelor de înregistrare de la S&P Global Mobility. Deci mai mult de jumătate.

Așadar, ar fi rezonabil să estimăm că Tesla a vândut în jur de 5.000-6.000 de Cybertruck-uri în trimestrul doi, dacă tendințele consumatorilor au rămas constante. Este posibil ca acest model să fie chiar depășit ușor de F-150 Lightning și camionetele electrice ale GM, rivali a căror vânzări sunt și ele în scădere, dar care nu au fost promovate la fel de mult precum creația lui Musk.

Compania nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Dar chiar și într-o lume ipotetică în care toate cele 10.400 de livrări din trimestrul doi ar fi Cybertruck-uri, Tesla ar fi încă mult sub așteptările stabilite de Musk, care le-a spus investitorilor acum doi ani că se așteaptă ca Tesla să producă 250.000 de Cybertruck-uri pe an până în 2025.

Suntem deja la jumătatea anului și Tesla abia a atins o fracțiune din această țintă.

Vânzările Cybertruck-ului se confruntă cu mai multe provocări:

Prețul său de 80.000-100.000 de dolari.

Eliminarea iminentă a creditelor fiscale pentru vehiculele electrice.

Designul său ciudat.

Rechemări repetate în service, inclusiv una pentru un panou de oțel exterior care se desprinde în timpul mersului.

Autonomia reală de aproximativ 320 km, raportată de proprietari, față de autonomia de 800 km promisă inițial.

Lipsa unei variante cu autonomie extinsă, care a fost discret eliminată.

Asocierea vehiculului cu cel mai bogat om din lume, devenit un simbol al mișcării MAGA și o țintă a vandalismelor.

Vor fi aceste deficiențe suficiente pentru a scufunda Tesla? Probabil că nu. Dar această bâlbâială reflectă instabilitatea mai largă a companiei.

Camioneta electrică se confruntă cu o concurență serioasă din partea unor companii precum Rivian, Ford și GM. Rivali din China acaparează treptat cota de piață a Tesla în piețele cheie din străinătate, în special în Europa și China.

Tesla este pe cale să piardă titlul de cel mai mare producător de vehicule electrice din lume, în fața producătorului chinez BYD. Săptămâna aceasta, BYD — care nu este prezent pe piața din SUA — a raportat vânzarea a 1 milion de vehicule electrice în prima jumătate a anului, având un avans considerabil față de totalul Tesla de aproximativ 721.000.

Investitorii Tesla de pe Wall Street rămân loiali lui Musk, pe care îl văd ca pe un vizionar și, poate, mai important, ca pe un showman care i-a făcut bogați.

Acțiunile Tesla (TSLA) sunt în scădere cu aproximativ 17% anul acesta, dar au crescut cu aproape 300% în ultimii cinci ani. Pentru susținătorii fanatici, poate că nu contează că virajul MAGA al lui Musk a afectat afacerea principală a companiei, aceea de a vinde mașini, pentru că el i-a convins că viitorul Tesla se află într-o utopie autonomă, condusă de AI.

Iar promisiunile și predicțiile lui Musk sunt cele care au dus la această creștere meteorică a prețului acțiunilor și, prin urmare, la creșterea averii sale personale.

Dar promisiunile și predicțiile lui Musk sunt, de multe ori, nerealizate. Cybertruck-ul său este doar cel mai recent exemplu.

Sursa: CNN /

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...