Comisia Europeană a propus marţi o modificare specifică a Regulamentului de stabilire a standardelor de performanţă privind emisiile de CO2 pentru autoturismele şi camionetele noi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Amendamentul introduce o măsură de flexibilitate cu obiectivele lor privind CO2 pentru perioada 2025-2027, transmite Agerpres.
Această propunere a fost anunţată ca parte a Planului de acţiune industrială al Comisiei pentru sectorul european al autovehiculelor, adoptat la 5 martie 2025. Aceasta a urmat dialogului strategic privind viitorul industriei autovehiculelor, lansat de preşedintele Ursula von der Leyen la 30 ianuarie 2025 şi care a implicat o consultare publică deschisă şi mai multe discuţii şi angajamente cu liderii din industrie, partenerii sociali şi părţile interesate pentru a aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul.
„Industria noastră auto extrem de inovatoare se decarbonizează pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice, dar şi pentru a-şi menţine avantajul competitiv pe pieţele mondiale. Prin iniţiativa de astăzi, acordăm mai multă flexibilitate acestui sector-cheie şi, în acelaşi timp, ne menţinem obiectivele climatice. Împreună, dorim să demonstrăm că decarbonizarea şi competitivitatea pot merge mână în mână”, a afirmat Ursula von der Leyen.
Măsura de flexibilitate propusă permite ca respectarea de către producători a obiectivelor privind emisiile de CO2 pentru 2025, 2026 şi 2027 să fie evaluată pe parcursul întregii perioade de trei ani, stabilindu-se o medie a performanţei lor, mai degrabă decât anual. Această abordare permite producătorilor să echilibreze orice emisii anuale excesive prin depăşirea obiectivului în anul sau în anii rămaşi.
Această flexibilitate suplimentară va contribui la protejarea capacităţii industriei de a investi în tranziţia curată, menţinând în acelaşi timp obiectivul pentru 2025 şi menţinând industria pe drumul cel bun pentru următoarea rundă de reduceri ale emisiilor. Obiectivele la nivelul UE urmăresc să facă sistemul de transport al UE mai durabil şi să plaseze transportul rutier pe o traiectorie fermă către o mobilitate cu emisii zero până în 2050.
Comisia invită colegiuitorii să ajungă fără întârziere la un acord cu privire la acest amendament, pentru a asigura previzibilitatea şi certitudinea pentru industria autovehiculelor şi pentru investitori.