Într-o perioadă în care constructorii auto apelează tot mai des la trecut pentru a-și reinventa viitorul, Stellantis intră în horă cu o surpriză: Fiat Grande Panda 4×4.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
La fel cum Renault a „electrizat” nostalgicii cu modelele 5 E-Tech și Renault 4 E-Tech, italienii propun un remix auto în stil retro, readucând în prim-plan spiritul emblematicului Panda 4×4 din 1983 – de această dată într-o formă electrică și cu un design robust, pregătit de aventură.
Tehnica remixului – populară în muzică și acum prezentă și în industria auto – presupune reinterpretarea unui clasic cu mijloace moderne. Exact asta face Fiat cu Grande Panda 4×4: reînvie un simbol al deceniilor trecute, adaptându-l vremurilor actuale dominate de electrificare, tehnologii inteligente și o estetică ce omagiază trecutul.

Grande Panda 4×4 – un manifest pentru o viziune nouă asupra mobilității durabile
Conceptul Fiat Grande Panda 4×4, dezvăluit recent, iese în evidență cu o vopsea Bordeaux închis – un omagiu adus nuanței roșii originale a primei generații. Designul este accentuat de protecții negre cu numele modelului decupat, proiectoare LED adăugate atât pe față, cât și pe bara de plafon, și o roată de rezervă montată pe acoperiș, detaliu ce amintește de modelele de teren clasice.
Dincolo de partea estetică, conceptul sugerează capabilități off-road: jante de oțel cu anvelope de teren, scuturi integrate în barele de protecție și, mai ales, o punte spate electrificată pentru tracțiune sporită pe suprafețe dificile. Deși Fiat nu a oferit încă detalii tehnice complete, toate aceste indicii arată că avem de-a face cu un vehicul capabil, nu doar cu un exercițiu de stil.
Trecutul revine cu forță – pe baterii
Lansat inițial în 1983, Fiat Panda 4×4 a fost primul citycar cu tracțiune integrală din lume, un model care și-a câștigat rapid reputația de mic off-roader de neoprit. A fost premiat, testat în condiții extreme și iubit pentru versatilitatea sa. Iar în 2023, modelul a sărbătorit 40 de ani de istorie auto.
Rămâne de văzut dacă Stellantis va transforma acest concept într-un model de serie. Dar cert este că, în epoca electrificării, trecutul revine cu forță – pe baterii.
Deocamdată, detaliile despre data lansării sau prețul final lipsesc. Totuși, de dragul discuției, dacă ne uităm la piața actuală a mașinilor electrice cu influențe retro, putem specula un interval estimativ. De exemplu, în România, noul Renault 5 E-Tech Electric pornește de la 26.890 de euro, în timp ce Renault 4 E-Tech Electric, cu o abordare ceva mai robustă, are un preț de start de 28.890 de euro.