FOTO Cum sunt testate noile mașini Dacia și Renault la Centrul Tehnic Titu / Ce sunt camera semi-anecoică, CAVE și atelierul de prototipare, unde ideile inginerilor devin realitate

Centrul Tehnic Titu - Renault Technologie Roumanie
Sursa foto: Dacia

Înainte de a se lansa pe piață, orice model Dacia sau Renault trece prin faza de prototip. Construirea și testarea de astfel de prototipuri se face la noi în țară, la Centrul Tehnic Titu. Aici se verifică orice ansamblu și subansamblu pentru a fi la nivelul așteptărilor clienților finali.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În acest centru, care are în dotare tehnologii de ultimă oră pentru verificarea calității noilor modele Dacia și Renault, se testează toate aspectele mașinii. De la nivelul de antifonare al autoturismelor, la durabilitatea și fiabilitatea lor, dar și calitatea ansamblelor din interiorul noilor modele din grupul Renault, totul se verifică la Renault Technologie Roumanie (RTR).

TechRider.ro a avut ocazia de a participa la aceste teste.

Camera semi-anecoică, izolată fonic complet

Intrând în camera semi-anecoică, am putut vedea cum se testează noile modele ale grupului Renault din punctul de vedere al antifonării. Într-o cameră izolată complet și cu microfoane ce înconjoară întreaga mașină, se verifică cât de gălăgioasă este mașina: de la zgomot la rulare, la nivelul de decibeli pe care îl produce motorul din perspectiva șoferului.

CAVE, o nouă modalitate de control al calității

Unul dintre punctele cele mai interesante ale turului de la Renault Technologie Roumanie a fost zona CAVE. Acesta este un acronim, ce vine de la Cave Automatic Virtual Environment. Aici, cu ajutorul unei perechi de ochelari 3D, dar și al unui inginer Dacia, am putut vedea cum se verifică anumite detalii despre vehicul, pe care ochiul liber nu le-ar putea observa.

Sistemul este unul de top, cu 11 proiectoare de rezoluție 4K și 10 oglinzi de înaltă precizie, funcție de tracking cu laser și afișaje VR. CAVE este frate geamăn cu sistemul de la Renault Technocentre din Aubevoye, Franța, așa că cele două centre pot lucra în strânsă legătură.

Atelierul de prototipare, locul unde se construiesc ideile inginerilor

În atelierul de prototipare, ideile designerilor și proiectanților sunt transpuse în vehicule fizice, care pot fi testate pe circuitele RTR. Cu toate că șefii Dacia au anunțat că se va trece la modelul de dezvoltare Leap 100 (despre care puteți afla mai multe detalii aici), proiectanții cer fix opusul: mai mult timp de testare pe mai multe mașini fizice.

„E un challenge prin care trecem cu toate echipele de inginerie. Pentru că ai mei ingineri spun «nu, vreau să îmi dai și mai mult timp să pun la punct un anumit sistem. Vreau să fac și mai bine!». Dar putem să o lungim așa și să perfecționăm mașina până la nesfârșit. Trebuie întotdeauna găsit un compromis între ingineri și testeri.”, a declarat Laurențiu Radu, inginer Renault.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...