Președintele american Donald Trump a impus taxe vamale importurilor de mașini și piese auto în SUA și încurajează creșterea producției locale, însă experții susțin că această sarcină nu este atât de ușoară, întrucât chiar și mașinile pornite și finalizate pe liniile de producție din America necesită importuri de componente și materie primă, iar costurile de producție ar crește exponențial pe măsură ce un constructor s-ar apropia de mașina 100% fabricată în Statele Unite.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
În prezent, din cele 16 milioane de mașini și camionete care se vând anual în SUA, jumătate sunt importate.
Mark Wakefied, partener la firma de consultanță AlixPartners, spune că nimic nu este imposibil în timp, însă investiția necesară pentru ar crește exponențial pe măsură ce o companie ar fi mai aproape de mașina 100% construită în Statele Unite.
Costurile cresc brusc pe măsură ce te apropii de 100%
„Costurile cresc brusc pe măsură ce te apropii de 100%”, spune Wakefied. „Să treci de pragul de 90% devine scump, trecerea de 95% devine foarte scumpă, și abia ajungi la lucrurile pe care ți-ar luat foarte mult să le faci”, adaugă el.
Să obții și ultimele 5 sau 10 procente lipsă pentru a produce o mașină 100% fabricată în America, dacă sau când ai putea face asta, ar deveni „extrem de scump” și cel mai probabil ar dura cel puțin 10 ani pentru a pune la cale un lanț de distribuție pentru materia primă și muta producția altor componente, scrie CNBC.
„Nu cred că ai putea să o faci mai mult de 95% în medie, indiferent de costuri, indiferent de moment, pentru că trebuie să construiești multe lucruri și asta va dura mult timp”, spune Wakefield. „Procesarea și obținerea materialului brut va dura foarte mult, pentru că sunt unități de producție de miliarde de dolari care fac asta”.
Se estimează o creștere de preț medie de 7.000 de dolari pentru o camionetă fabricată în SUA
Doi directori ai unor producători de componente auto au declarat pentru CNBC că ar fi „nerealistă”, dacă nu imposibilă, sarcina unei companii de a construi o mașină în proporție de 100% americană în acest moment. Un alt director al unui producător auto estimează o creștere de preț medie de 7.000 de dolari pentru o camionetă fabricată în SUA.
Un expert citat de CNBC, vorbind la nivel general, a estimat că ar costa cel puțin 5.000 de dolari pentru a creștere proporția în care o mașină este fabricată în SUA sau Canada în prezent sub 70% din total la 75% la 80%. Ar fi nevoie de alți 5-10.000 de dolari pentru a atinge pragul de 90%, iar alte multe mii de dolari pentru un procent superior.
În prezent, o mașină se vinde în SUA la un preț mediu de 48.000 de dolari, potrivit datelor Cox Automotive. La un preț al componentelor de 30.000 de dolari, dacă adăugăm costurile suplimentare de mai sus, observăm că prețul ar creștere cu cel puțin 10-20.000 de dolari.
SUA sunt de departe cel mai scump loc în care poți să produci o mașină
Cars.com a scris că SUA sunt de departe cel mai scump loc în care poți să produci o mașină. Prețul mediu pentru o mașină nouă asamblată în SUA este de peste 53.200 de dolari, spre comparație cu 40.700 în Mexic sau 46.148 de dolari în Canada sau 51.000 de dolari în China.
Dacă facem abstracție de materia primă, o persoană ar putea înființa o companie auto nouă, iar dacă ar avea miliarde de dolari de investit ar putea ridica fabrici și ar putea pune la cale un lanț de distribuție 100% american, însă vehiculele pe care le-ar putea produce ar fi în număr mic și excesiv de scumpe, susțin experții consultanți de CNBC.
Spre exemplu, Ferrari: fiecare mașină produsă de legendarul constructor italian provine din Italia, cu un număr cât de mare posibil de producție internă. Însă chiar și Ferrari are nevoie de materie primă sau de componente pe care provin de la furnizori care nu sunt din Italia: airbag-uri, anvelope, baterii, plăcuțe de frână.
„Dacă ai produce în serie mică și ești extrem de inovativ, ar putea produce o mașină 100% americană de 300-400.000 de dolari”, spune Wakefield. „Pentru a trece la producția de volum, ai avea nevoie de 10-15 ani și 100 de miliarde de dolari”.