INTERVIU: Primul instructor certificat BMW Motorrad International Instructors Academy din România explică de ce mersul pe motocicletă nu e doar despre accelerație, ci mai ales despre autocontrol, echilibru și prevenție

Marius Bacila intructor moto
Sursă Foto: Rider Academy

„Siguranța este cheia. Restul e doar distracție.” Este deviza lui Marius Băcilă, primul instructor certificat BMW Motorrad International Instructors Academy din România din cadrul Rider Academy, autorizat să predea cursurile oficiale BMW Rider Training – programe special concepute pentru a ajuta motocicliștii să circule în siguranță pe drumurile publice. Marius nu este doar instructor, ci și redactor-șef al MotoBikes.

Cu peste 500.000 de kilometri parcurși în toate condițiile – de la caniculă până la ger năprasnic – și pe motociclete și scutere din toate clasele, Marius a acumulat o experiență vastă nu doar pe șosea, ci și pe circuit, participând la curse în cadrul Romanian Superbike, dar și în off-road, atât în regim de „adventure”, cât și de enduro și motocros. Dincolo de pasiunea evidentă pentru motociclism, Marius are o misiune clară: să-i ajute pe rideri să devină mai conștienți, mai tehnici și, mai ales, mai siguri în trafic.

În acest interviu, el vorbește deschis despre ce lipsește din pregătirea actuală a motocicliștilor, cum ar trebui abordată evoluția după obținerea permisului și de ce mentalitatea face adesea diferența între un drum reușit și unul care se termină prost.

Indiferent că ești la început de drum sau ai deja mii de kilometri în spate, sfaturile lui Marius îți pot schimba radical modul în care privești mersul pe două roți.

1. Cum ai început să te implici în instruirea pentru pilotajul motocicletelor, în special la BMW Rider Training?


Nu e tocmai o poveste scurtă. Lucram în presa moto de ceva vreme, ca redactor-șef la revista Motociclismo de pe atunci. Devenisem deja puțin obsedat de tehnicile corecte de pilotaj, mergeam pe circuit, participam uneori la curse, mă documentam pe teme legate de pilotaj. În calitate de om de presă, mă împrietenisem cu managerul BMW Motorrad România de pe atunci, Ionuț Bâtu.

Din vorbă în vorbă, Ionuț mi-a spus într-o zi (prin 2011-12) că ar vrea să aibă un instructor certificat BMW Motorrad și în România, pentru că e complicat logistic să aducă în fiecare an instructori din alte țări pentru câte un curs-două pe an. Inițial, eu nu m-am gândit la mine, ci la oameni cu mai multă experiență și reputație decât mine în domeniu, pe care i-am sugerat lui Ionuț.

El a răspuns că nu ar vrea neapărat pe cineva foarte cunoscut și cu o super reputație, ci mai degrabă pe cineva care să fie dispus să facă treabă și cu care să se înțeleagă bine. Atunci m-am gândit să mă propun pe mine, omul a fost de acord și, prin vara-toamna lui 2012 am fost la cursul de instructori la Munchen, am absolvit examenul și am devenit primul instructor certificat BMW Motorrad din România.

2. Care sunt cele mai mari lipsuri pe care le vezi în pregătirea oferită de majoritatea școlilor moto din România?


Răspunsul e mai complicat aici. Nu cred că toate școlile sunt la fel, știu personal multe școli moto care fac treabă foarte bună. Și nu cred că cele care „greșesc” sau au lipsuri greșesc toate în aceleași feluri.

Dacă ar fi să generalizez, aș spune că multe școli nu au instructori foarte bine pregătiți (ceea ce e de înțeles, pentru că nu există foarte mulți oameni super bine pregătiți la noi în țară, domeniul fiind încă în dezvoltare) și se mulțumesc cu o pregătire superficială, suficientă doar pentru ca elevul să ia examenul.

Se neglijează complet elemente ca: poziția corectă în șa, folosirea frânei spate, înclinarea motocicletei prin countersteering, perfecționarea echilibrului la viteze mici, frânarea de urgență executată corect.

3. După ce obții permisul, care sunt primele lucruri pe care ar trebui să le înveți sau să le perfecționezi pentru a merge în siguranță pe stradă?


Primele lucruri pe care ar trebui să le știi țin mai degrabă de mentalitate, nu de controlul propriu-zis al motocicletei. Aș spune așa, în ordinea importanței:

  1. Fii atent! Cât timp mergi pe motocicletă (sau pe scuter) fii concentrat doar la ce faci, nu te gândi la alte lucruri (serviciu, berea care te așteaptă în frigider, meciul de fotbal etc).
  2. Asumă-ți responsabilitatea pentru siguranța ta. Sigur, ar fi ideal ca șoferii și pietonii să respecte regulile, să te observe la timp, să-ți dea prioritate etc. Dar ceilalți participanți la trafic vor greși, inevitabil. Depinde de tine să le anticipezi greșelile și să te ții departe de pericole. Nu trebuie să depinzi de ceilalți.

4. Care este momentul optim pentru un nou motociclist să înceapă să urmeze cursuri de pilotaj?


Momentul ideal ar fi imediat ce își ia permisul. Pentru că e mult mai ușor să creezi obiceiuri bune, de la zero, decât să corectezi obiceiuri greșite. Dar orice moment e bun. Important e să ne dăm seama că mereu avem ceva de învățat și că e bine să evoluăm constant.

5. Cât de important este echipamentul moto pentru un începător și care sunt cele mai esențiale piese pe care nu ar trebui să le ignore?

Echipamentul este important pentru toată lumea, nu doar pentru începători. Eu nu merg aproape niciodată pe moto fără să fiu complet echipat, nici după 20 de ani de experiență. Dacă ar fi să fac o clasare după importanță, aș începe, evident, cu casca (care trebuie să fie de calitate, omologată, de mărimea potrivită și, foarte important, legată strâns sub bărbie). Apoi geaca (rezistentă la abraziune, protecții peste tot), apoi încălțări (talpă rigidă, peste gleznă), apoi mănuși și protecții la genunchi (genunchiere sau, preferabil, pantaloni de moto).

6. Cum poate un începător să-și dezvolte o bună anticipare a traficului și să evite situațiile periculoase?


Experiența la volanul mașinii va ajuta, fără îndoială. În felul acesta, știi să anticipezi anumite situații, dezvolți o anumită intuiție care va fi utilă. Dacă nu ai această experiență, trebuie s-o iei foarte treptat și să respecți câteva principii de bază:

  1. Nu avea încredere în nimeni, oricine ar putea face orice.
  2. Fii mereu conștient de tot ce se întâmplă în jurul tău.
  3. Oriunde nu ești sigur, nu te bagi.
  4. Ține o distanță cât mai mare posibil între tine și toți ceilalți participanți la trafic.
  5. Nu merge niciodată în paralel cu mașinile (în dreptul lor), mai ales aproape de ele.

7. Mulți începători sunt tentați să sară peste cursurile suplimentare după obținerea permisului. De ce consideri că aceste cursuri sunt esențiale?


Consider că sunt foarte importante nu doar pentru începători, ci pentru orice rider neantrenat. Prin „neantrenat” mă refer la orice motociclist care doar a mers pe stradă (nu a avut ani de participat la competiții, nu a făcut motocros sau enduro la un nivel cel puțin mediu, nu s-a antrenat singur în poligon etc).

Sunt importante pentru că mersul pe motocicletă nu este ceva care ne vine natural nouă, ca membri ai speciei „homo sapiens”. Strămoșii noștri de acum sute de mii și milioane de ani nu mergeau pe motociclete sau pe biciclete, ci mergeau pe jos și se cățărau în copaci. Deci cam toate instinctele noastre naturale au evoluat ca să ne țină în siguranță pentru mers pe jos, alergat, cățărat.

Nu pentru înclinat în viraje, viteze de peste 20-30 km/h, frânări puternice și evitat de obstacole pe motocicletă. Deci abilitățile specifice mersului pe motocicletă trebuie învățate și antrenate într-un cadru organizat ca să se dezvolte realmente bine, altfel mereu le vom avea la un nivel de cel mult „așa-și-așa”, ceea ce, de multe ori, se dovedește insuficient.

8. Este o idee bună pentru un începător să facă un curs pe circuit sau ar trebui să înceapă exclusiv cu exerciții pe stradă?


Un începător ar trebui să facă în primul rând un curs în poligon. Un curs de bază pentru a controla mai bine motocicleta în situațiile cele mai întâlnite în viața reală. Apoi să intre pe circuit pentru a învăța să ia viraje într-un mediu sigur. Problema cu exersatul de viraje pe stradă este că nu prea ai loc de eroare.

Dacă experimentezi ceva nou într-un viraj pe stradă și nu-ți iese, riști să ajungi sub roțile camionului de pe contrasens. Pe circuit ai libertatea de a experimenta, fără riscurile tipice pe stradă. De aceea, din punctul meu de vedere, o zi pe circuit echivalează cu trei luni de mers pe viraje pe stradă, ca evoluție. Un curs pe circuit, cu minim șase luni.

9. Ai participat și la curse de Romanian Superbike în categoria amatori. Cum te-a influențat această experiență în modul în care predai cursurile de pilotaj?


Am participat pe vremuri la RoSBK și acum, în anii mai recenți, la MotoRC. M-a influențat în primul rând prin faptul că mi-a făcut să-mi dau seama cum te simți atunci când încerci să-ți împingi limitele personale. Majoritatea elevilor noștri nu vin la cursuri cu scopul de a merge tare pe pistă, la curse.

Dar toți se lovesc, la un moment dat, de limitele lor (ale abilităților naturale, ale curajului, ale emoțiilor, ale efortului fizic). Eu mă lovesc de ele la fiecare etapă și îmi aduc foarte bine aminte cum mă simt atunci și asta mă ajută să-i înțeleg mai bine pe elevii noștri când ajung în situații similare.

10. Ce încurajezi motocicliștii să învețe din experiențele tale în diversele stiluri de condus, inclusiv off-road?


Îi încurajez în primul rând să încerce lucruri noi, să aibă mintea deschisă. Văd foarte mulți rideri care sunt super chitiți pe un anumit gen de motocicletă și un anumit gen de a te bucura de mersul pe motocicletă (unii doar pe sportive, alții doar pe adventure sau doar pe chopper/cruiser). Pot spune că am avut momente memorabile trăite pe motocicletă în toate situațiile posibile: frig și cald, soare și ploaie, sportive și cruisere, asfalt și off-road. Deci încercați lucruri noi, învățați, evoluați, distrați-vă.

11. Dacă ar fi să dai un singur sfat esențial unui motociclist aflat la început de drum, care ar fi acela?


Greu de ales un singur sfat. Dacă ar fi să aleg doar unul, acesta ar fi „Ai grijă de tine!”. Nu te baza pe alții, pe atenția lor și pe faptul că ei vor respecta regulile sau te vor feri. Fii mereu atent și în gardă, presupune că oricine poate face orice, oricând.

12. Dacă ai avea o baghetă magică, ce ai schimba la felul în care se practică motociclismul în România?


Într-un fel, aș spune că nu aș schimba nimic. Cultura moto în România este în plină evoluție și trebuie să treacă prin toate fazele necesare ca să ajungă la maturitate. Și fiecare fază are farmecul și provocările ei.

Dacă m-ai obliga să aleg ceva, aș folosi bagheta magică pentru a schimba mentalitatea motocicliștilor care se așteaptă să li se dea prioritate și care analizează accidentele prin prisma întrebării „A cui a fost vina?”, ca răspunsul să vină, de multe ori, foarte prompt „A nenorocitului de șofer, care nu i-a dat prioritate bietului motociclist! Ne omoară ăștia cu zile, fraților, trebuie să facem ceva!”

Le-aș schimba mentalitatea acestor rideri înspre a înțelege că nu contează cine a fost de vină din punct de vedere legal, atâta timp cât tu ești cel care se uită la un tavan de spital, cu familia îngrijorată în jurul tău. Tu trebuie să faci tot posibilul ca să anticipezi sau să eviți un accident care ar putea să se întâmple, pentru că tu suporți toate riscurile. Și, dacă mergi în cârje câteva luni, faptul că celălalt „a fost de vină” nu e cine știe ce consolare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...