Nu de mult scriam despre unele scutere electrice și despre unele funcționalități specifice pe care le au acestea, iar de curând consultam site-ul oficial Segway (internațional), unde am observat un model de e-bike (care, din punctul meu de vedere, este mai mult o motocicletă electrică decât un e-bike), care, printre specificațiile high-tech, am observat în una din imagini un buton pe care scrie „walk”.
Imediat am aflat că acest e-bike, pe lângă modurile de condus – trei la număr – are și un mod „walk”.
Modul „Walk” este conceput pentru a facilita deplasarea e-bike-ului pe lângă utilizator, la viteze reduse, atunci când mersul pe vehicul nu este practic sau permis.
Activarea acestui mod permite ca motorul să funcționeze la o viteză foarte mică, făcând mai ușoară împingerea sau ghidarea vehiculului în zone aglomerate sau în spații unde utilizarea normală nu este posibilă.
Pentru a activa modul „Walk” pe Segway Xyber, utilizatorii pot folosi selectorul de moduri de pe ghidon, alegând opțiunea corespunzătoare. Odată activat, vehiculul se va deplasa la o viteză redusă, permițând utilizatorului să meargă confortabil alături de acesta.
Asta este o funcție pe care mi-aș dori să o văd pe motocicletele de zi cu zi și cred că ar fi apreciată de foarte multe persoane, mai ales de riderii care sunt mai slabi sau mai mici (cum sunt și eu, de altfel), ori pentru doamne și domnișoare.
Totodată, trebuie să recunoaștem că producătorii au făcut pași în direcția aceasta, în a facilita, într-un fel sau altul, manevrarea motocicletelor la viteză joasă sau la ridicarea acestora pe cric. Și aici putem aminti Honda GoldWing, care oferă posibilitatea de mers în marșarier, la fel și scuterul electric BMW CE 04.
Cum funcționează tehnologia la Honda și BMW
Honda GoldWing este echipată cu un sistem inovator de marșarier electric, care permite motocicletei să se miște înainte și înapoi la viteză mică, ajutând riderul să manevreze motocicleta în spații înguste, cum ar fi parcările sau garajele. Acest sistem este controlat printr-un buton de pe ghidon, iar motorul electric ajută la deplasarea ușoară a motocicletei, fără a fi necesar un efort considerabil din partea riderului. Totodată, acest sistem nu necesită o intervenție directă din partea cutiei de viteze a motocicletei, fiind complet automatizat.
De asemenea, BMW oferă tehnologia Height Control Adjustment pe modelele de motociclete adventure, precum BMW R 1300 GS, care ajută riderul să regleze înălțimea șeii în funcție de nevoile sale, ceea ce face mai ușor de ridicat motocicleta pe cric. De asemenea, printr-un sistem de preîncărcare electronică a amortizorului spate, centrul de greutate al motocicletei se poate ajusta, astfel încât aceasta să fie mai ușor de ridicat și manevrat în zonele unde este necesar un control mai mare.

Aceste sisteme tehnologice ajută riderii să se simtă mult mai confortabil și să controleze motocicletele de dimensiuni mari cu mai multă ușurință, chiar și atunci când sunt la viteză mică sau trebuie să ridice motocicleta în poziții incomode.
Provocările manevrării motocicletelor la viteză mică
Cu toate astea, încă avem provocările manevrării motocicletei la viteză mică atunci când nu suntem pe ea – fie că o băgăm sau o scoatem din garaj sau, de ce nu, o încărcăm pe o platformă sau o împingem într-o parcare ori zonă rezidențială. Și nu cred că există vreo persoană care s-a urcat pe motocicletă să nu fi fost surprinsă de un fior rece pe șira spinării în momentul în care manipulează motocicleta și simte că se dezechilibrează și riscă să o scape… sau chiar să o scape.
Tehnologia poate fi de ajutor
Știu că există păreri împărțite cu privire la cât de mult intervine tehnologia în viețile noastre și cât de mult ne bazăm pe ea. Și chiar dacă pe unele dintre ele și eu le găsesc exagerate sau prea intruzive – fie că vorbim de lumea moto, auto sau viața de zi cu zi – afirm că nu trebuie să excludem din viața noastră tot ce este tehnologie ce ne poate fi de ajutor. Așa cum sistemele ABS salvează vieți de ani de zile, ori tehnologia airbag-urilor implementată în echipamentele moto, și multe altele – și această funcționalitate o găsesc de ajutor, chiar dacă ridicatul de pe cric și împinsul motocicletei este „proba de poligon”.
Beneficiile aduse producătorilor și riderilor
Totodată, nu putem să nu ne gândim că nu ar exista și unele provocări de ordin tehnologic, dar având în vedere că, în momentul de față, motociclete noi scoase pe piață vin dotate cu moduri de condus care deja influențează modul în care reacționează motorul atunci când rotim accelerația – și totul este controlat electronic – nu văd unde ar fi dificultatea în a implementa un astfel de mod „walk”, pe care să îl poți activa din meniul motocicletei și care să permită deplasarea motocicletei pe lângă utilizator, la viteze reduse, atunci când avem nevoie, în funcție de situația dată.

Dar, pe lângă beneficiul adus riderilor, implementarea acestui modul aduce și un beneficiu producătorilor de motociclete, deoarece deschide posibilitatea achiziționării unor motociclete din clasele superioare – atât din punct de vedere cost, cât și capacitate cilindrică – și nu numai unor persoane ce și le permiteau, dar erau intimidate de dificultatea manevrării acestor modele.
Sper ca, în următorii ani, să vedem funcția „walk” implementată și pe modelele populare de naked sau sport-touring. Această tehnologie nu doar că ajută riderii să manevreze motocicleta cu mai multă ușurință, dar poate contribui la o experiență mai sigură și mai plăcută de utilizare a motocicletei în diverse condiții.