Renault a dezvăluit modelul Boreal, un SUV de segment C dezvoltat pentru piețele din afara Europei, care își propune să întărească prezența mărcii pe piețe emergente. Producția va fi realizată în fabricile din Brazilia și Turcia, pentru a acoperi peste 70 de piețe la nivel global.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Modelul Boreal își trage rădăcinile din Dacia Bigster, SUV-ul românesc lansat în 2025, însă aduce numeroase diferențe vizuale și tehnice care să se potrivească mai bine piețelor țintă. Față de Bigster, Boreal prezintă un design frontal complet redesenat, cu o grilă și faruri distincte care reflectă identitatea Renault, și nu cea a Dacia.

Renault Boreal împarte platforma modulară CMF-B cu Dacia Bigster, asigurând astfel o bază tehnologică flexibilă și comună pentru ambele modele.

Interiorul lui Boreal este și el mult diferit față de cel al Bigster, adoptând un bord inspirat de modelele electrice Renault 5 E-Tech și 4 E-Tech, cu două ecrane de 10 inch care integrează sistemul multimedia bazat pe Google (Google Maps și Google Assistant). Acest nivel tehnologic marchează un pas în direcția creșterii valorii percepute a mărcii Renault pe piețele globale.

Caracteristici tehnice și motorizări
SUV-ul măsoară 4,56 metri lungime, 1,84 metri lățime și 1,65 metri înălțime, cu o ampatament de 2,7 metri ce asigură un portbagaj de 586 litri, extensibil la 1.770 litri cu bancheta rabatată.
Motorizările oferite sunt pe benzină, cu un motor 1.3 TCe în două versiuni de putere, 138 și 156 CP, și o versiune Flex Fuel de 163 CP, cuplată la o transmisie automată cu dublu ambreiaj și șase trepte.
Renault Boreal face parte din strategia „International Gameplan 2024-2027” care presupune o investiție de 3 miliarde de euro pentru lansarea a opt noi modele în afara Europei, concentrate în special pe segmentele C și D. Scopul este de a dubla veniturile medii per vehicul în aceste regiuni până în 2027 față de 2019.

Producția lui Boreal va fi asigurată în două locații: Bursa, Turcia, pentru 54 de piețe din Europa de Est, Orientul Mijlociu și bazinul mediteranean, și Curitiba, Brazilia, pentru 17 țări din America Latină.
Cu acest model, Renault încearcă să-și diversifice portofoliul, diferențiindu-se clar de imaginea Dacia, care rămâne importantă în Europa și în segmentele de volum. Boreal este văzut ca o mașină pentru clienți care caută un SUV compact, bine echipat și adaptat condițiilor regionale, în special în America Latină și Orientul Mijlociu.

Boreal: O Dacia Bigster reinventată?
Deși Renault Boreal împărtășește multe elemente cu Dacia Bigster, există câteva diferențe ce îi dau o identitate proprie. Interiorul modern, cu două ecrane integrate și tehnologii Google, îl plasează într-un segment mai rafinat decât fratele său român.
Rămâne însă o necunoscută prețul acestui SUV, pe care Renault nu l-a comunicat încă.
Prin urmare, Boreal nu este doar un Bigster cu alt nume, ci o versiune menită să răspundă cerințelor specifice ale clienților din afara Europei.
