Cum vrea armata americană să folosească cel mai mare avion din lume

WindRunner cel mai mare avion din lume
Credit foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

În timp ce lumea privește către ceruri cu speranță în energiile regenerabile, armata americană vede altceva: un posibil aliat logistic uriaș. Este vorba despre WindRunner, un avion de transport aflat în dezvoltare în Colorado, care promite să fie cea mai mare aeronavă construită vreodată. Deși conceput inițial pentru a transporta pale de turbine eoliene lungi de 100 de metri către ferme eoliene din zone izolate ale SUA, aeronava a atras deja atenția Pentagonului, relatează NewScientist.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Cu o lungime de 108 metri și o anvergură a aripilor de 80 de metri, WindRunner este aproape cât un teren de fotbal omologat FIFA. Proiectul este gestionat de compania Radia, care promite o capacitate de încărcare de 72,5 tone – de peste 12 ori mai mare decât cea a unui Boeing 747. Cu un astfel de potențial, nu e de mirare că armata americană a intrat în joc.

De la turbine eoliene la avioane de luptă

„WindRunner poate transporta echipamente care sunt prea mari chiar și pentru cele mai mari avioane de transport din dotarea Forțelor Aeriene, precum C-17 Globemaster III sau C-5 Galaxy”, spune Kenneth Bibb Jr., fost general-maior al Forțelor Aeriene SUA și în prezent vicepreședinte pentru dezvoltare în domeniul apărării la Radia.

Departamentul american al Apărării a semnat deja un acord de colaborare cu Radia pentru a analiza cum ar putea fi folosit WindRunner în transportul de vehicule militare, echipamente supradimensionate și chiar avioane de luptă, precum F-16 sau aparatele tiltrotor V-22 Osprey. Deși nu există încă o finanțare directă din partea armatei, interesul e clar.

Un argument-cheie în favoarea aeronavei este capacitatea ei declarată de a ateriza și decola de pe piste neamenajate, de doar 1.800 de metri, un avantaj imens în teatre de operațiuni sau în timpul unor crize umanitare.

Îndoieli și provocări

Totuși, nu toată lumea este convinsă. Greg Malandrino, analist la Center for Strategic and Budgetary Assessments din Washington, avertizează că manevrele de apropiere, descărcare și încărcare pe piste izolate vor fi „foarte provocatoare” pentru o aeronavă de asemenea dimensiuni. De asemenea, transformarea unui avion proiectat pentru transport civil într-un cargo multifuncțional militar este o misiune dificilă, deși nu imposibilă.

Autonomia planificată a avionului, 2.000 de kilometri cu încărcătură maximă, îl face ideal pentru misiuni regionale între baze militare din America de Nord, America de Sud sau Europa. Dacă proiectul va include și capacitatea de realimentare în aer, o dotare standard în flota militară americană, atunci WindRunner ar putea deveni un jucător strategic în misiuni de lungă distanță.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...