Ford Motor și-a suspendat luni previziunile anuale din cauza incertitudinii legate de tarifele impuse de președintele american Donald Trump, afirmând că taxele vor costa compania aproximativ 1,5 miliarde de dolari în câștiguri ajustate înainte de dobânzi și taxe, relatează Reuters.
„Este încă prea devreme pentru a înțelege pe deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste tarife”, a declarat luni seara directorul general al Ford, Jim Farley, analiștilor. „Este clar, totuși, că în acest nou mediu, producătorii auto cu cea mai mare amprentă în SUA vor avea un mare avantaj”.
Ford a raportat după închiderea sesiunii de tranzacționare a acțiunilor din SUA, iar acțiunile sale au scăzut cu aproximativ 2,3% în tranzacțiile after-hours.
Se așteaptă ca tarifele să adauge costuri totale de 2,5 miliarde de dolari pentru întregul an, în principal legate de cheltuielile de import de vehicule din Mexic și China, au declarat directorii Ford. Constructorul auto a suspendat exporturile de automobile către China, dar importă în continuare vehicule precum Lincoln Nautilus din această țară.
Directorii companiei au declarat că au reușit să reducă aproximativ 1 miliard de dolari din aceste costuri prin diverse acțiuni, inclusiv prin transportul vehiculelor din Mexic în Canada cu ajutorul transportatorilor de mărfuri, astfel încât acestea să nu fie supuse tarifelor americane.
În februarie, producătorul auto din Dearborn, Michigan, a estimat un profit înainte de dobânzi și impozite de 7,0 miliarde de dolari până la 8,5 miliarde de dolari pentru 2025. Această previziune nu a luat în considerare tarifele.
Sherry House, directorul financiar al producătorului auto, a declarat că acesta este pe cale să atingă previziunile, excluzând consecințele tarifelor.
În timp ce rivali precum General Motors au furnizat recent previziuni actualizate, directorii Ford au declarat că au suspendat perspectivele companiei până când vor avea mai multă claritate cu privire la efectul tarifelor, precum și la modul în care consumatorii ar putea reacționa la creșterea prețurilor.
„Este o mișcare îndrăzneață din partea lor să retragă previziunile atunci când GM a oferit o perspectivă revizuită, inclusiv (cu costurile) tarifele, deși, pentru a fi corecți, lucrurile sunt foarte incerte”, a declarat analistul David Whiston de la Morningstar Research.
Profitul pe acțiune al Ford a scăzut la 14 cenți în primul trimestru, depășind cu mult estimarea analiștilor LSEG de 2 cenți pe acțiune, dar în scădere de la 49 de cenți cu un an înainte. Îmbunătățirea costurilor și a calității a ajutat Ford să depășească așteptările, au declarat directorii.
La începutul acestui an, producătorul auto avertizase că rezultatele din primul trimestru vor fi afectate de întreruperile de producție legate de lansarea de produse la mai multe fabrici. Venitul net a scăzut brusc la 471 de milioane de dolari, de la 1,3 miliarde de dolari cu un an înainte.
Veniturile Ford au scăzut cu 5%, la 40,7 miliarde de dolari în trimestru, dar au depășit așteptările de aproximativ 36 de miliarde de dolari. Veniturile au primit un impuls, deoarece consumatorii s-au grăbit să cumpere vehicule, îngrijorați că tarifele vor duce la creșterea prețurilor. Ford a fost unul dintre puținii producători auto care au oferit stimulente pentru a prelua cote de piață în timpul acestei frenezii a cumpărăturilor.
Conform unor estimări, tarifele de 25% impuse de Trump asupra importurilor de automobile ar urma să genereze costuri suplimentare de peste 100 de miliarde de dolari pentru producătorii auto din SUA în acest an.
Luna trecută, președintele a aprobat o amânare a taxelor aplicate pieselor auto, oferind companiilor auto credite de până la 15% din valoarea vehiculelor asamblate pe piața internă, precum și scutiri de la alte taxe.
Luna aceasta, GM și-a redus previziunile de profit și a declarat că tarifele ar urma să o coste până la 5 miliarde de dolari.
„Investitorii au preferat Ford în detrimentul GM, având în vedere că Ford are un mix mult mai mare de vânzări în SUA care sunt asamblate în SUA”, au declarat analiștii Barclays într-o notă, indicând Ford cu 79% din vânzările din SUA asamblate în țară față de GM cu 53%.