Tesla este așteptată să raporteze miercuri o nouă scădere a livrărilor trimestriale, pe fondul reacțiilor negative la opiniile politice ale CEO-ului Elon Musk, potrivit Reuters. Totodată, scăderea în vânzări vine și din partea concurenței care pune presiune pe gigantul american.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Gama învechită de modele, jumătate din problemă
Cea mai mare parte a veniturilor Tesla vine din comercializarea de autoturisme electrice, principala activitate a companiei lui Elon Musk. Piața globală a vehiculelor electrice a crescut, deși într-un ritm lent.
Dar vânzările de modele Tesla au început să scadă încă din anul 2024, iar analiștii preconizează o scădere cu 8% a vânzărilor pentru acest an.
Această scădere pare a fi din cauza unei pauze în producție pentru a trece la versiunea facelift a celui mai bine vândut SUV al companiei, Tesla Model Y, iar analiștii spun că clienții își amânau achizițiile în așteptarea noului model.
Părerile politice ale lui Musk, cealaltă jumătate a problemei
Ross Gerber, CEO al unei firme care a investit în Tesla, spune că mulți analiști se așteptau la o evoluție în vânzări. Dar, când oamenii au văzut că noul Model Y nu e cu mult mai diferit față de versiunea pre-facelift, aceștia nu au mai făcut achiziția.
Totodată, unii potențiali cumpărători au fost iritați de opiniile politice ale miliardarului care a trecut pe la Casa Albă, sub administrația Donald Trump. Aceștia nu au apreciat susținerea lui Musk față de politicile de extremă-dreapta din Europa, și nici colaborarea cu cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.
Concurența vine pe urmele Tesla
Vânzările din China, piața unde Tesla se bucură de un real succes, au scăzut și ele. Cota de piață a vehiculelor electrice americane a scăzut la 7,6% în primele luni ale anului 2025, la jumătate față de aceeași perioadă a anului 2020.
Asta vine ca urmare a competiției locale care vine cu produse noi, în comparație cu cele ale Tesla. Spre exemplu, SUV-ul YU7 al Xiaomi a primit aproape 300.000 de comenzi la în prima oră de la lansarea de săptămâna trecută, alimentând speculațiile că Tesla ar putea fi nevoită să reducă prețurile pentru a riposta.
Una dintre puținele piețe unde Tesla se bucură de creșteri în vânzări este Norvegia. Conform Reuters, creșterea anuală a înmatriculărilor norvegiene este de 54%, iar cel mai performant model la capitolul vânzări este Model Y. Acesta se bucură de o creștere de peste 115% a vânzărilor, la 5.004 unități comercializate anual.
În schimb, în Suedia, înmatriculările Tesla, care sunt o metodă de a măsura vânzările, au scăzut cu 64,4% în iunie față de anul precedent. Vânzările Tesla au scăzut cu 61,6% și în Danemarca, unde vânzările revizuite ale grupului american pentru Model Y au scăzut cu 31,2% față de anul trecut, ajungând la 1.155 de mașini, ceea ce nu arată niciun semn de revigorare a afacerilor producătorului.
„În timp ce piața regională de BEV (vehicule electrice cu baterie) este în creștere, Tesla se micșorează”, menționează analistul Mathias Schmidt.
Pentru a atinge obiectivul lui Musk de a reveni la creștere în acest an, Tesla ar trebui să vândă peste un milion de unități în a doua jumătate a anului, ceea ce ar fi un record și o provocare dificilă.