Posibile efecte ale măsurilor de austeritate în piața IT: Sunt firme care analizează relocarea operațiunilor în țări cu o fiscalitate mai predictibilă / Muntean, Transilvania IT Cluster: Companiile se tem de costuri mai mari într-un sistem greoi, ineficient și netransformat

bianca muntean de la transilvania it cluster
Bianca Muntean (Sursa foto: TEDIHT)

Măsurile luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, dacă nu sunt corelate cu reforme reale în administrație, riscă să fragilizeze încrederea companiilor în sustenabilitatea mediului economic românesc, a declarat pentru TechRider Bianca Muntean, cofondator și coordonator The European Digital Innovation Hub în Transilvania (TEDIHT) și manager al Transilvania IT Cluster. „Există deja semnale că firmele analizează relocarea operațiunilor în țări cu o fiscalitate mai predictibilă și mai prietenoasă”, a spus ea.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Întrebată care sunt măsurile din pachet care îi dezavantajează cel mai mult pe jucătorii din industrie, Muntean a afirmat că cel mai vizibil impact este „de natură psihologică și decizională”.

„Nu vorbim doar de taxe mai mari, ci de efectul pe care îl are această schimbare asupra încrederii. Companiile se tem că vor fi nevoite să suporte costuri mai mari într-un sistem care rămâne greoi, ineficient și netransformat. Fără digitalizare reală, profesionalizarea administrației și o gestionare transparentă a banului public, orice reformă fiscală va fi percepută ca unilaterală și nedreaptă. În lipsa acestui echilibru, antreprenorii își regândesc strategia de creștere și chiar prezența în România”, a explicat reprezentanta TEDIHT.

Nu este exclus ca aceste măsuri să ducă la creșteri de prețuri pentru serviciile online, care îi vor afecta pe consumatori. „Da, este un scenariu plauzibil. Costurile crescute cu resursele umane, taxele și incertitudinea se transferă inevitabil în prețul serviciilor”, crede Bianca Muntean.

Furnizorii locali de soluții digitale – mai ales startup-urile și IMM-urile – vor fi nevoiți să-și ajusteze tarifele pentru a rămâne viabili. „Asta poate însemna abonamente mai scumpe, mai puține opțiuni locale și o accesibilitate redusă pentru consumatori. Pe termen lung, este o vulnerabilizare a întregului ecosistem digital”, a concluzionat ea.

Citește și: ANALIZĂ Automobilele mai scumpe, mai puțin timp petrecut la volan: Cum ar putea fi afectată industria auto din România de măsurile de reducere a deficitului bugetar anunțate de Guvernul Bolojan

  • Adrian Popa este jurnalist în grupul G4Media, coordonator la publicațiile TechRider, Economedia, G4Food și Pets&Cats. Are 19 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat în piețele financiare și tehnologie. Pe lângă aceste domenii, mai scrie despre business, macroeconomie și apărare. Înainte de a ajunge la G4Media, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro, Gandul.info și Go4it.ro. A mai lucrat la Evenimentul Zilei, Forbes România, Cotidianul și Banii Noștri. Adrian are o pasiune aparte pentru tehnologie și este interesat de efectele pe care aceasta le are asupra societății. Printre hobbyurile lui se numără lectura, istoria, ecologia, universurile SF și fitnessul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...