După ce cetățenii europeni au început să caute alternative la produsele americane, și UE a ajuns să propună instituțiilor publice soluții autohtone. Comisia Europeană a lansat un catalog online prin care promovează programe cu sursă deschisă, create de europeni. În prezent, sunt disponibile peste 650 de aplicații, majoritatea fiind menite pentru administrațiile publice din UE, conform anunțului Comisiei.
Platforma, numită EU Open Source Solutions Catalogue, are ca scop principal promovarea colaborării și interoperabilității în Uniunea Europeană. Astfel, instituțiile publice sunt încurajate să folosească soluții din acest catalog, în defavoarea achiziționării altor programe.
Catalogul conține programe care pot fi folosite în peste 30 de sectoare relevante pentru instituțiile publice. Aplicațiile sunt diverse și oferă soluții pentru diverse probleme, de la GlobaLeaks, un program pentru avertizorii de integritate, la LEOS, o unealtă care ajută funcționarii publici să scrie legi.
Platforma face parte dintr-un proiect mai mare, FOSSESP (Free and Open Source Software Solutions for European Public Services), care a fost lansat în 2021. Pe lângă crearea acestui catalog, proiectul își propune să inventarieze aplicațiile vitale pentru Uniunea Europeană, pentru a le asigura existența.
Această schimbare, de a promova instituțiilor publice soluții europene, vine deodată cu o nouă mișcare cetățenească care susține renunțarea la produsele americane.
Citește și: Comunitatea „BuyFromEU” de pe Reddit, care încurajează cumpărarea de alternative la produsele americane, a crescut rapid. Cu ce poți înlocui browserul Chrome, ChatGPT sau iPhone? – TechRider.ro