Arma secretă a Chinei? Cum ar putea fi folosite bateriile EV pentru a perturba Occidentul

Baterii EV
Credit foto: Artem Evdokimov / Alamy / Profimedia

Pe măsură ce președintele Xi Jinping își promovează viziunea pentru supremația Chinei până în 2049, experții în securitate cibernetică avertizează că tehnologiile conectate, cum ar fi bateriile pentru vehicule electrice, ar putea fi, în tăcere, instrumente de influență, spionaj și perturbare, relatează SecurityWeek, o platformă deținută de Wired Business Media.

2049 marchează 100 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze – o bornă pe care Xi Jinping o asociază cu „marea renaștere a națiunii chineze”. Aceasta presupune consolidarea socialismului modern în interiorul Chinei, dar și asigurarea poziției dominante a culturii și influenței chineze în lume. Mijloacele: autosuficiența tehnologică, inițiativa Belt and Road, întărirea armatei, „reunificarea pașnică” cu Taiwanul și prosperitate economică.

Dimensiunea cibernetică e esențială în acest plan. Iar bateriile EV pot juca un rol neașteptat în ecuație.

CATL, gigantul invizibil al bateriilor

Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) este cel mai mare producător de baterii din lume, cu o cotă de aproape 40% pe piața globală a vehiculelor electrice. Printre clienți: Tesla (modelele fabricate și exportate din China), BMW, VW, Toyota, Hyundai și Ford.

În ianuarie 2025, Pentagonul a inclus CATL pe lista companiilor chineze cu legături militare suspecte. Ce legătură au bateriile cu securitatea națională?

După ani de zile în care a susținut că bateriile sale sunt „doar niște cărămizi inteligente”, CATL a admis la Forumul Economic Mondial din 2025 că produce baterii pentru vehicule electrice inteligente. „E-ul permite I-ul”, a declarat președintele CATL, Pan Jian, referindu-se la trecerea de la motorul clasic la funcționalități digitale complexe.

Suzanne Harrison, expertă în proprietate intelectuală, a descoperit în documente oficiale ale CATL că sistemul de management al bateriilor este conectat la cloud-ul CATL, ceea ce, spune ea, „îl face echivalentul unui pager supradotat”.

Spionaj, explozii și blocaje în masă?

Riscurile asociate acestor baterii sunt diverse și îngrijorătoare. Un prim pericol îl reprezintă colectarea de date. Un simplu control asupra pornirii și opririi unui echipament alimentat cu baterie poate oferi informații sensibile despre activitatea dintr-o bază militară, explică generalul în retragere Ross Coffman.

Un alt risc major este instalarea de malware, deoarece aceste baterii sunt conectate la camere video, sisteme radar, LiDAR și inteligență artificială, există posibilitatea unei monitorizări extinse, precum și a infectării rețelelor de încărcare. La acestea se adaugă amenințarea cu sabotajul.

În teorie, bateriile ar putea fi dezactivate simultan sau chiar detonate de la distanță. În 2024, gruparea Hezbollah a folosit dispozitive precum pagerele și stațiile de emisie pentru a detona explozibili. Bateriile CATL pot face același lucru, susține SecurityWeek.

Iar pericolul nu se limitează la vehiculele electrice. CATL produce baterii și pentru aplicații industriale, electronice de consum, sisteme de cale ferată electrificată și chiar pentru rețeaua electrică națională, ceea ce extinde astfel potențialul de vulnerabilitate la scară largă.

Rețeaua americană de electricitate, în pericol?

Pe 5 martie 2025, dr. Emma Stewart, cercetătoare la Idaho National Laboratory, a avertizat Congresul despre dominația chineză în sistemele de stocare a energiei din SUA, și lipsa alternativelor americane. A citat inclusiv activitatea grupărilor chineze de hacking Volt Typhoon și Salt Typhoon, care au vizat infrastructura critică americană.

Înlăturarea unei baterii CATL de la baza militară Camp Lejeune în 2024 a fost un semnal de alarmă, dar eliminarea tuturor componentelor chineze ar slăbi reziliența energetică a SUA, a recunoscut ea.

O infrastructură vulnerabilă

Experții avertizează că sistemele CATL pot permite acces de la distanță prin „cloud callback”, atacuri asupra rețelei energetice sau eșecuri coordonate ale rețelei în caz de conflict.

Venky Raju, CTO la ColorTokens, subliniază că sistemele BMS (battery management systems) pot fi compromise pentru a lansa atacuri asupra rețelelor industriale (prin protocoale CAN și Modbus), în special dacă China a pre-poziționat aceste vulnerabilități.

Heath Renfrow, expert în securitate cibernetică, recunoaște că este dificil să demonstrezi prezența de software spion în bateriile CATL. Dar, spune generalul Coffman, „ar trebui să presupunem că aceste capabilități există. Și odată instalate, nu pot fi scoase fără a distruge sistemul”.

Bateriile, doar o rotiță dintr-un mecanism mai amplu

Renașterea națiunii chineze nu se va face doar cu baterii. Dar acestea sunt parte dintr-un plan complex. Modernizarea armatei chineze implică reducerea numărului de trupe și accent pe capabilități high-tech, adesea obținute prin spionaj cibernetic asupra contractorilor occidentali din domeniul apărării.

Iar în cazul Taiwanului, Xi a anunțat că vrea o „reunificare pașnică”. Dar dacă aceasta eșuează? Creșterea puterii militare pare să pregătească și un scenariu mai agresiv.

Economia, punctul slab al Chinei?

China are probleme grave de șomaj în rândul tinerilor și o criză imobiliară comparabilă (sau chiar mai mare) decât cea din SUA din 2008, avertizează Harrison. Iar băncile care susțin acest sistem sunt deținute de stat.

CATL este văzută ca o sursă importantă de lichidități. Listarea sa din 2018 a adus 850 de milioane $, iar cea așteptată în 2025 ar putea aduce între 5 și 8 miliarde $. În 2024, compania declara deja 35,78 miliarde $ în rezerve de numerar.

Potrivit lui Harter, 40% din aceste fonduri vor merge direct către Partidul Comunist Chinez, poate chiar mai mult, dată fiind opacitatea burselor din Shenzhen și Hong Kong.

La fel ca Huawei, CATL oferă produse ieftine pentru a pătrunde în infrastructura critică a Occidentului. Ambele companii sunt acuzate că servesc interesele statului chinez.

„Trebuie să ne întrebăm nu doar ce pot face aceste tehnologii”, spune Coffman, „ci pentru cine lucrează, de fapt”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...