Financial Times: Oficialii UE care merg în SUA primesc telefoane de unică folosință, din cauza temerilor legate de spionaj

pegasus hack telefon spionaj supraveghere
Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Funcționarilor Comisiei Europene care se vor deplasa la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale li se recomandă să călătorească cu dispozitive sigure, anunță Financial Times.

Comisia Europeană distribuie telefoane cu cartelă și laptopuri de bază unor membri ai personalului care se deplasează în SUA pentru a evita riscul de spionaj, o măsură rezervată în mod tradițional călătoriilor în China.

Comisarii și înalții funcționari care călătoresc săptămâna viitoare la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale au primit noile orientări, potrivit a patru persoane familiarizate cu situația, relatează jurnaliștii americani.

Acestea au declarat că măsurile sunt similare cu cele utilizate în călătoriile în Ucraina și China, unde echipamentul IT standard nu poate fi adus în aceste țări de teama supravegherii rusești sau chinezești.

„Ei sunt îngrijorați că SUA ar putea intra în sistemele de comisionare”, a declarat un oficial.

Tratarea SUA ca un potențial risc de securitate evidențiază modul în care relațiile s-au deteriorat de la revenirea lui Donald Trump la președinția SUA în ianuarie.

Trump a acuzat UE că a fost creată pentru a „înșela SUA” și a anunțat așa-numitele tarife reciproce de 20 % asupra exporturilor blocului comunitar, pe care ulterior le-a redus la jumătate pentru o perioadă de 90 de zile.

În același timp, el a făcut deschideri către Rusia, a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a preda controlul asupra activelor sale prin suspendarea temporară a ajutorului militar și a amenințat că va retrage garanțiile de securitate din Europa, stimulând un efort de reînarmare la nivel continental.

„Alianța transatlantică a luat sfârșit”, a declarat un al cincilea oficial UE.

Casa Albă și Consiliul Național de Securitate al SUA nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Bruxellesul și Washingtonul sunt implicate în discuții sensibile într-o serie de domenii în care ar fi util ca fiecare parte să obțină informații despre cealaltă.

Maroš Šefčovič, comisarul UE pentru comerț, poartă luni discuții la Washington cu secretarul pentru comerț Howard Lutnick, în încercarea de a soluționa escaladarea războiului comercial.

UE și-a amânat măsurile de retorsiune împotriva exporturilor americane în valoare de 21 de miliarde EUR pe care le-a aprobat din cauza tarifelor americane la oțel și aluminiu.

Statele Unite au atacat, de asemenea, reglementarea de către UE a companiilor sale de tehnologie și au susținut că Bruxellesul îngrădește libertatea de exprimare și fraudează alegerile, cum ar fi excluderea controversată a unui candidat la președinție în România pentru că a beneficiat de o creștere a sprijinului din partea conturilor TikTok.

Trei comisari se deplasează la Washington pentru reuniunile FMI și Băncii Mondiale din 21-26 aprilie: Valdis Dombrovskis, comisarul pentru economie; Maria Luís Albuquerque, șefa serviciilor financiare; și Jozef Síkela, care se ocupă de asistența pentru dezvoltare.

Comisia a confirmat că și-a actualizat recent recomandările de securitate pentru SUA, dar a precizat că nu a oferit în scris instrucțiuni specifice privind utilizarea telefoanelor cu cartelă. Comisia a declarat că serviciul diplomatic al blocului a fost implicat, așa cum se întâmplă în mod obișnuit în astfel de actualizări.

Oficialii au declarat că îndrumările pentru toți angajații care călătoresc în SUA au inclus o recomandare ca aceștia să închidă telefoanele la frontieră și să le pună în manșoane speciale pentru a le proteja de spionaj dacă sunt lăsate nesupravegheate.

Potrivit lui Luuk van Middelaar, director al Institutului de Geopolitică din Bruxelles, un think-tank, sfatul nu a fost surprinzător.

„Washingtonul nu este Beijingul sau Moscova, dar este un adversar care este predispus să utilizeze metode extra-legale pentru a-și promova interesele și puterea”.

Van Middelaar a reamintit că administrația președintelui Barack Obama s-a confruntat în 2013 cu acuzații de spionare a telefonului cancelarului german de atunci, Angela Merkel. „Administrațiile democrate folosesc aceleași tactici”, a spus el. „Este o acceptare a realității de către Comisie”.

Există un risc suplimentar atunci când călătoriți în SUA, unde personalul de frontieră are dreptul de a confisca telefoanele și computerele vizitatorilor și de a le verifica conținutul.

Turiștilor și profesorilor universitari europeni în vizită li s-a refuzat intrarea în țară după ce au avut pe telefoane sau laptopuri comentarii din rețelele sociale sau documente critice la adresa politicilor administrației Trump.

În martie, guvernul francez a declarat că unui cercetător francez i s-a refuzat intrarea și a fost trimis înapoi în Franța pentru că și-a exprimat o „opinie personală” cu privire la politica de cercetare a SUA.

Funcționarilor Comisiei li s-a spus să se asigure că vizele lor se află în documentele lor diplomatice „laissez-passer” și nu în pașapoartele lor naționale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...