Armata britanică a doborât un roi de drone folosindu-se de o armă revoluționară cu unde radio, la un cost de numai 65 de bani per lovitură

Soldații britanici au doborât un roi de drone folosindu-se de o armă revoluționară cu unde radio, la un cost de doar 65 de bani per lovitură
Sursa imagine: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Explozia invizibilă a RF-DEW topește roiuri de peste 100 drone cu o lovitură ce costă doar 65 bani

Armata britanică spune că a doborât un roi de drone folosind o armă cu energie dirijată bazată pe unde radio, fiind o premieră pentru tehnologie în Marea Britanie. Armata britanică a testat o armă cu muniție invizibilă cu unde radio, cunoscută sub numele de Radiofrequency Directed Energy Weapon (RFDEW), pentru a elimina pentru prima dată roiuri de drone. Soldații britanici au urmărit, țintit și învins cu succes roiuri de drone în cea mai recentă încercare a unei noi arme cu energie direcționată dezvoltată în Marea Britanie anunță Business Insider.

Într-un poligon din Țara Galilor, arma cu energie direcționată cu radiofrecvență, sau RF-DEW, a urmărit și a doborât roiul în timpul procesului și a lucrat cu „efect aproape instantaneu”, a declarat Ministerul Apărării.

Guvernul Regatului Unit a investit până în prezent peste 40 de milioane de lire sterline în cercetarea și dezvoltarea RFDEW, a spus armata britanică.

Dar, fiind cea mai mare realizare de acest fel din Marea Britanie până în prezent – ​​aceasta a fost prima dată când a doborât un roi întreg de drone.

RF-DEW este dezvoltat de un consorțiu condus de producătorul francez Thales, care a numit tehnologia „RapidDestroyer” în timpul testelor.

Thales a colaborat, de asemenea, cu ministerele apărării franceze și britanice la sistemul de contramăsuri pentru mine navale MMCM, care este lansat în acest an.

RF-DEW folosește unde radio de înaltă frecvență pentru a perturba sau deteriora componentele electronice din interiorul dronelor, în ceea ce Thales a descris ca fiind un mecanism „hard-kill”. Acest lucru este în contrast cu sistemele existente care blochează sau încurcă dronele, a spus Thales.

Sistemul de arme poate învinge ținte aeropurtate la distanțe de până la 1 km și este eficient împotriva amenințărilor care nu pot fi blocate folosind războiul electronic.

Tehnologia este considerată a fi un partener cu costuri reduse pentru sistemele de apărare aeriană pe scară mai mare, bazate pe rachete, și costă doar 13 cenți/ 65 de bani o lovitură, potrivit ministerului britanic.

Armata britanică a condus testele împotriva a 100 de drone cu quadcopter mici, de două tipuri: Boresight Raider, o dronă cu capacități de roi, concepută special pentru a fi utilizată în testele de tehnologie contra-drone, și Parrot Anafi, o dronă cu cameră disponibilă comercial.

Sgt Mayers, ofițerul britanic care a doborât dronele, a spus că sistemul este „rapid de învățat și ușor de utilizat”.

„Cu îmbunătățiri ale autonomiei și puterii, care ar putea veni odată cu dezvoltarea ulterioară, acesta ar fi un avantaj grozav pentru Layered Air Defence”, a adăugat Mayers.

Acest lucru vine pe fundalul invaziei Rusiei în Ucraina, care a cunoscut progrese majore în utilizarea dronelor în luptă. UK Defense Intelligence estimează că anul trecut, Ucraina a trebuit să se apere împotriva atacurilor a peste 18.000 de drone.

Roiurile de drone – unde grupurile de drone acționează autonom sau semi-autonom și în mod concertat între ele – sunt încă la început, companiile ucrainene încercând roiuri concepute pentru a rezista războiului electronic rusesc.

Încercarea RF-DEW face parte dintr-un impuls pentru creșterea noilor tehnologii în capacitățile britanice de apărare. În prezent, nu există planuri de implementare a sistemului în Ucraina, a spus MOD.

RFDEW poate viza amenințările aeriene pe uscat, aer și mare. Poate fi montat pe un vehicul pe roți, ca MAN Support Vehicle 6T.

Această armă este concepută pentru a funcționa independent sau pentru a ajuta la apărarea împotriva unor grupuri de drone mici. Arma poate funcționa și alături de sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.

La începutul lunii aprilie, guvernul Regatului Unit a anunțat un fond de 400 de milioane de lire sterline, sau 530 de milioane de dolari, pentru inovarea în domeniul apărării, cu 10% din bugetul de echipamente al MOD urmând să fie direcționat pentru noi tehnologii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...