Belgia testează în Ucraina un nou tip de tanc Leopard 1, cu turelă fără echipaj, în cadrul unui ajutor militar de 1 miliard de euro

Tancuri Leopard 1A belgiene
Credit foto: Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Belgia ar putea furniza Ucrainei un tanc Leopard 1A5BE modernizat, echipat cu o turelă fără echipaj de tip Cockerill 3105, ca parte a unui program de testare ce vizează modernizarea flotei de Leopard 1 operată de armata ucraineană. Informația a fost publicată de Defense Express pe 18 mai 2025, deși livrarea oficială nu a fost confirmată până acum. Potrivit sursei, un prototip al acestui tanc se află deja în testare operațională în Ucraina, relatează ArmyRecognition.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Inițiativa face parte din pachetul de ajutor militar al Belgiei pentru 2025, în valoare totală de 1 miliard de euro. Din această sumă, 645 de milioane vor fi cheltuite prin companii belgiene, pentru a asigura un impact economic pozitiv asupra industriei de apărare naționale, a precizat ministrul Apărării, Theo Francken.

Pachetul include peste 100 de vehicule Unimog, unele configurate ca ambulanțe blindate, cinci nave de suprafață fără echipaj, drone, echipamente de vedere pe timp de noapte, echipamente de protecție CBRN, peste 16.000 de arme de foc și 20 de sisteme de apărare antiaeriană Cerberus. În plus, Belgia susține demararea producției în Ucraina a rachetelor ghidate cu laser de 70 mm, cel mai probabil o variantă a sistemului FZ275 LGR dezvoltat de Thales Belgium.

Tancul Leopard 1A5BE cu turelă Cockerill este menționat explicit în documentele oficiale ca fiind livrat pentru teste. Modelul provine din stocuri belgiene retrase în 2014 și ulterior vândute unor entități private, precum OIP Land Systems. Compania belgiană John Cockerill Defense a realizat noua configurație, testată deja în Belgia și acum supusă evaluării în teren de către Ucraina.

Modernizare modulară: de la tanc clasic la platformă digitală

Turela Cockerill 3105, fără echipaj, este concepută pentru vehicule blindate pe roți sau șenilate. Integrează un tun NATO de 105 mm cu un încărcător automat de 12-16 proiectile, carcasă din aluminiu balistic sudat și protecție extensibilă până la nivelul STANAG 4569, clasa 5. Sistemul permite integrarea de mitraliere și lansatoare automate de grenade, are camere panoramice, senzori de avertizare laser și un sistem de detecție a împușcăturilor. Turretul este operat din interiorul vehiculului de o echipă de două persoane, prin stații de lucru identice, stabilizate.

Integrarea pe Leopard 1 a fost simplificată de o interfață structurală dezvoltată pentru a adapta înălțimea turelei la șasiul tancului. Instalația s-a realizat în doar o zi, la fabrica din Aubange a companiei John Cockerill, necesitând o singură conexiune electrică. Noua turelă este cu 3,5 tone mai ușoară decât cea originală, fapt ce reduce uzura vehiculului și permite eventuale upgrade-uri de blindaj.

Versiunea Leopard 1A5BE-Cockerill a fost testată în poligon în 2022 și 2024, inclusiv în fața unor delegații internaționale. Linia de producție a turelei este activă, cu cel puțin 100 de unități livrate deja unui client din Orientul Mijlociu. Cockerill 3105 este folosit și pe alte platforme, precum Harimau (Indonezia) și K21-105 (Coreea de Sud).

Reîntoarcerea unui simbol: de la muzeu la front

Tancurile Leopard 1A5BE au înlocuit vechile M47 Patton în armata belgiană și au fost modernizate la începutul anilor ’90 cu sisteme optice și electronice dezvoltate local. Ele au fost retrase complet din serviciu în 2014, iar o parte au fost vândute la prețuri modice către firme private. În 2023, a izbucnit o controversă politică legată de refolosirea acestor tancuri pentru Ucraina, în contextul în care firma OIP cerea 500.000 de euro pentru un vehicul care fusese achiziționat anterior cu cel mult 15.000 de euro.

Rheinmetall a preluat ulterior 50 dintre aceste tancuri, urmând să restaureze 30 și să folosească celelalte pentru piese de schimb. Posibilitatea modernizării acestora cu turela Cockerill 3105 rămâne deschisă, dar nu a fost confirmat un acord formal pentru integrarea lor pe scară largă.

Dacă testele din Ucraina vor avea succes, Leopard 1A5BE-Cockerill ar putea deveni o platformă secundară de sprijin pentru infanterie, complementară tancurilor grele precum Leopard 2. Ar oferi Ucrainei o soluție mobilă, digitalizată și mai ușor de întreținut, folosind stocuri existente și tehnologii disponibile „off-the-shelf”.

Colaborare pe termen lung între Belgia și Ucraina

Belgia a sprijinit constant Ucraina de la începutul invaziei ruse din 2022, cu ajutor militar total de 2,2 miliarde de euro, incluzând armament, muniție, instruire și logistică. A livrat vehicule blindate Iveco LMV, transportoare M113, sisteme Mistral, rachete AIM-120, RIM-7 Sea Sparrow, lansatoare MILAN și RGW-90, dar și drone, mortiere grele și arme FN Herstal. Sprijinul a inclus trei nave dragor de mine, precum Narcis (M923), dar și programe de instruire pentru piloți F-16 și echipaje navale.

În aprilie 2025, premierul Bart De Wever a semnat trei acorduri de cooperare industrială în domeniul apărării cu Ucraina, inclusiv pentru producția locală de rachete FZ275. Delegatia belgiană a inclus reprezentanți ai FN Herstal și John Cockerill. În paralel, Belgia finanțează proiecte de reconstrucție în Ucraina, de la infrastructură energetică și medicală, până la digitalizare prin agenția Enabel.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...