Ce este „Golden Dome”, ambițiosul proiect de apărare antirachetă al lui Trump, inspirat de „Războiul Stelelor”

Donald Trump prezintă modelul ales pentru Golden Dome
Credit foto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Fostul președinte american Donald Trump a anunțat lansarea unui program de apărare antirachetă fără precedent, „Golden Dome”, un sistem de protecție care promite să elimine orice amenințare cu rachete balistice asupra teritoriului Statelor Unite. Cu o estimare inițială de 175 de miliarde de dolari și ambiții care amintesc de inițiativa „Star Wars” din anii ’80, proiectul ridică atât speranțe, cât și controverse, relatează Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Scutul antirachetă ar urma să se bazeze pe o rețea vastă de sateliți echipați cu senzori de ultimă generație și interceptori capabili să distrugă rachetele inamice imediat după lansare, în așa-numita „fază de boost”, când traiectoria este mai ușor de prezis. Țintele vizate? Eventuale lansări din țări precum China, Iran, Coreea de Nord sau Rusia.

Sistemul ar funcționa în mai multe niveluri: un prim nivel spațial de interceptare, urmat de o apărare terestră în proximitatea teritoriului american. Interceptarea ar putea fi realizată fie cu lasere, fie cu rachete specializate lansate din spațiu sau de pe sol, inclusiv din bazele existente din California și Alaska.

Trump: „O promisiune către poporul american”

„Am promis poporului american că voi construi un scut de apărare de ultimă generație, capabil să protejeze patria de amenințarea rachetelor străine”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă, în care a prezentat designul sistemului și numele liderului programului. Proiectul este conceput ca un pas major în modernizarea capacităților de apărare ale SUA, într-un context geopolitic tot mai tensionat.

Trump a comparat noul program cu celebrul sistem israelian „Iron Dome”, susținut și de SUA, dar a afirmat că tehnologia americană este acum „mult mai avansată”. Spre deosebire de „Iron Dome”, care este un sistem de apărare de scurtă rază, eficient împotriva rachetelor artizanale lansate de Hamas din Gaza, „Golden Dome” vizează interceptarea rachetelor balistice intercontinentale.

O relansare a „Războiului Stelelor”?

Proiectul aduce ecouri evidente din „Inițiativa Strategică de Apărare” (SDI) lansată de Ronald Reagan în 1983 – cunoscută popular ca „Star Wars”. Aceasta urmărea dezvoltarea unui scut spațial capabil să anihileze un atac nuclear masiv.

Deși ideea a fost abandonată din cauza costurilor uriașe, a dificultăților tehnologice și a criticilor legale, viziunea lui Reagan pare acum reînviată de Trump: „Vom finaliza ceea ce Reagan a început acum 40 de ani”, a spus fostul președinte.

Cine construiește „Golden Dome”?

SpaceX, compania lui Elon Musk, este văzută ca un jucător-cheie în dezvoltarea sistemului, alături de firme specializate precum Palantir (software), Anduril (dronărie), L3Harris, Lockheed Martin și RTX (fostă Raytheon Technologies).

Unele dintre componentele inițiale vor fi adaptate din linii de producție existente, de pildă, sateliții de urmărire balistică dezvoltați de L3Harris în Indiana, deja integrați în programe ale Pentagonului.

Finanțarea, o necunoscută

Deși proiectul este susținut de republicani, primele 25 de miliarde de dolari din bugetul necesar sunt incluse într-un pachet legislativ mai amplu – de 150 de miliarde – care se lovește de opoziție în Congres. Viitorul „Golden Dome” depinde, astfel, nu doar de voința politică, ci și de capacitatea industriei de apărare americane de a livra un sistem cu eficiență dovedită, într-un timp rezonabil și cu riscuri minime.

„Golden Dome” nu este doar o ambiție tehnologică, ci și o declarație strategică într-o lume tot mai imprevizibilă. Dacă va deveni realitate, rămâne de văzut. Dar într-o epocă în care inteligența artificială, laserul și spațiul cosmic devin instrumente de securitate, linia dintre science-fiction și politică de apărare se estompează tot mai mult.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...