Comisia Europeană investeşte 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană şi a elimina lacunele în materie de capabilităţi

Steagurile Uniunii Europene arborate în fața sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Photo by NakNakNak on Pixabay

Comisia Europeană investeşte 910 milioane de euro în cadrul ediţiei din 2024 a Fondului european de apărare (FEA) pentru a crea o industrie de apărare puternică şi inovatoare în Europa.

Aceste investiţii vizează eliminarea principalelor lacune în materie de capabilităţi – cum ar fi mobilitatea forţelor şi apărarea cu drone – prin inovare şi colaborare între ştiinţa şi industria europeană. În plus, pentru prima dată, industriile ucrainene de apărare pot fi asociate la proiectele FED, transmite News.ro.

Potrivit Reprezentanţie în românia a Comisiei Europene, cooperarea consolidată dintre industria de apărare ucraineană şi cea europeană se bazează pe eforturile de informare depuse de Biroul UE pentru inovare în domeniul apărării de la Kiev pentru a promova legături mai strânse şi pentru a integra în continuare Ucraina în baza industrială europeană de apărare, consolidând obiectivele comune în materie de securitate şi inovare.

„Aceste investiţii din cadrul FEA vor stimula industria europeană de apărare, în conformitate cu Planul ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei pentru consolidarea capabilităţilor paneuropene de apărare şi cu Cartea albă comună privind pregătirea europeană în materie de apărare 2030, definind o nouă abordare a apărării şi identificând nevoile de investiţii”, precizează sursa citată.

Cu un buget de 7,3 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, FEA este principalul instrument al UE de sprijinire a cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării în domeniul apărării. Promovează colaborarea între întreprinderile de toate dimensiunile şi instituţiile de cercetare din UE şi Norvegia. În plus, FEA impulsionează transformarea şi extinderea ecosistemului de apărare al UE, având în centrul său Sistemul UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS).

O sumă dedicată de 45 de milioane euro din investiţiile din acest an sprijină tehnologiile disruptive, menite să modifice sau să înlocuiască în mod semnificativ produsele, conceptele şi capabilităţile existente în domeniul apărării, adesea prin introducerea simplităţii, a confortului, a accesibilităţii sau a raportului cost-eficacitate. Nouă dintre proiectele selectate vizează furnizarea de tehnologii disruptive, cum ar fi proiectul METASTEALTH, care dezvoltă materiale stealth de generaţie următoare.

Proiectele nou selectate includ, de asemenea, UAS mici din Ucraina, care se concentrează pe dezvoltarea de sisteme aeriene avansate, bazate pe Inteligenţa Artificială. Alte exemple includ proiectul ENGRTII, care reuneşte peste 45 de actori industriali şi organizaţii de cercetare pentru a dezvolta următoarea generaţie de giravioane europene până în 2030. Un alt proiect, EUROSWEEP, va crea un sistem european autonom comun de deminare.

FED a contribuit, de asemenea, pentru prima dată la obiectivele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), iniţiativa Comisiei de a stimula dezvoltarea şi producţia de tehnologii critice în UE, cu un total de 15 teme aferente cererilor de propuneri. Toate propunerile care au îndeplinit standardele de calitate necesare în cadrul acestor cereri de propuneri au primit o marcă STEP , care contribuie la atragerea de fonduri publice şi private suplimentare.

În urma selecţiei propunerilor câştigătoare, Comisia va începe acum pregătirea acordului de grant cu consorţiile, cu scopul de a semna acorduri înainte de sfârşitul anului. Proiectele rezultate vor avea un rol esenţial în conturarea viitorului apărării europene, în promovarea unui ecosistem de apărare colaborativ şi inovator şi în consolidarea capabilităţilor strategice ale UE în următorii câţiva ani.

FEA oferă sprijin pentru întregul ciclu de cercetare şi dezvoltare, concentrându-se pe proiecte care produc tehnologii şi echipamente de apărare interoperabile de vârf. FED promovează, de asemenea, inovarea şi încurajează participarea transfrontalieră a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri). Selecţia proiectelor se bazează pe cereri de propuneri care reflectă priorităţile UE în materie de capabilităţi, astfel cum au fost convenite de statele membre în cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) şi al planului de dezvoltare a capabilităţilor (PDC).

Potrivit sursei citate, cea de-a patra ediţii a cererilor de propuneri din cadrul FEA a suscitat un interes fără precedent din partea industriei de apărare şi a organizaţiilor de cercetare din UE. Acesta a atras un număr record de 299 de propuneri, reunind 625 de entităţi juridice din 25 de state membre ale UE sau din Norvegia.

„Acest lucru evidenţiază apetitul tot mai mare pentru cooperarea paneuropeană şi dezvoltarea comună a capabilităţilor strategice de apărare. IMM-urile joacă un rol esenţial în propunerile selectate, reprezentând peste 38 % din totalul entităţilor participante şi primind peste 27 % din finanţarea totală solicitată din partea UE. În cadrul proiectelor selectate, peste 360 de milioane de euro sunt alocate pentru 39 de proiecte de cercetare şi 539 de milioane de euro pentru 23 de proiecte de dezvoltare a capabilităţilor”, mai menţionează sursa citată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...
||

ANALIZĂ Drona FPV: de la curse sportive nebunești printre obstacole la arma letală care a băgat iarăși soldatul în tranșeu / Generalul (r) Mircea Mîndrescu: Aceste drone reduc pericolul pentru operator, astfel încât acesta poate să se concentreze mai mult pe misiune decât pe supraviețuire

Dronele FPV (First-Person View) au început să capete popularitate la începutul anilor 2000. Aceste vehicule aeriene fără pilot…
Citeste Mai Mult