Coreea de Nord își modernizează forțele aeriene. Rachetă aer-aer de nouă generație și bombe inteligente

Kim Jon Un inspectează ultimele rachete aer-aer
Credit foto: STR / AFP / Profimedia

Phenianul a prezentat în premieră un nou tip de rachetă aer-aer asemănătoare cu modelul chinez PL-12 și bombe convenționale transformate în muniții ghidate de precizie, în cadrul unor exerciții supravegheate personal de Kim Jong Un, relatează ArmyRecognition.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Noua rachetă aer-aer nord-coreeană prezintă un design care amintește izbitor de PL-12, o rachetă chinezească cu rază extinsă de acțiune, ghidare radar activă și capacitate de interceptare dincolo de raza vizuală. Folosită pe scară largă de forțele aeriene chineze, PL-12 se bazează pe ghidaj prin legătură de date în faza intermediară și radar activ în faza finală de interceptare.

Deși Phenianul nu a oferit o denumire oficială pentru noua rachetă, asemănările vizuale indică o intenție clară de a replica performanțele modelului chinez. Racheta pare destinată în special avioanelor de vânătoare MiG-29, coloana vertebrală a forțelor aeriene nord-coreene, care până acum au fost limitate de sisteme de armament învechite și tehnologii de țintire rudimentare.

Un salt tehnologic pentru aviația nord-coreeană

Integrarea unei rachete radar cu performanțe comparabile cu PL-12 ar reprezenta o îmbunătățire majoră pentru MiG-29, extinzând considerabil raza de angajare și capacitatea de interceptare.

Avioanele respective au fost până acum echipate cu rachete precum R-23, R-24 sau R-27, semnificativ mai puțin capabile. Noile arme oferă KPAAF (Forțele Aeriene ale Armatei Populare a Coreei) o forță aeriană mai modernă, capabilă să susțină angajamente mai complexe în spațiul aerian.

Posibilă colaborare tehnologică cu China

Asemănarea pronunțată dintre racheta nord-coreeană și PL-12 ridică întrebări cu privire la sursa tehnologică a acestui progres. Deși atât China cât și Coreea de Nord își revendică autonomia în domeniul apărării, istoricul cooperării militare dintre cele două state, bazat pe interese strategice comune și afinități ideologice, sugerează posibilitatea unor transferuri de tehnologie neoficiale.

China a devenit în ultimele decenii o superputere în domeniul tehnologiilor de apărare, iar progresul Coreei de Nord pare să meargă în paralel cu cel chinez, inclusiv în domeniul apărării antiaeriene, al sistemelor electronice și al armelor ghidate. Nu este exclus ca Phenianul să fi recurs la inginerie inversă, cercetare comună discretă sau la accesarea unor platforme chinezești pentru a obține componente critice sau proiecte de referință.

Bombe ghidate, inspirate de modelele occidentale și rusești

Pe lângă racheta aer-aer, Coreea de Nord a prezentat și o nouă categorie de arme: bombe aeriene tradiționale transformate în muniții de precizie, prin adăugarea de kituri de ghidare. Acestea pot include sisteme de navigație prin satelit sau senzori electro-optici, permițând atacuri mult mai precise asupra țintelor terestre.

Această abordare este similară cu transformarea bombelor clasice în muniții inteligente, așa cum s-a întâmplat în cazul JDAM-urilor americane sau al seriei KAB din Rusia. Avantajul constă în modernizarea rapidă și cu costuri reduse a stocurilor de armament, sporind totodată eficiența operațională a forțelor aeriene.

Exerciții militare cu mize strategice

Prezentarea noilor arme a avut loc în cadrul unui exercițiu major organizat de Divizia 1 Aeriană, care a inclus operațiuni atât de interceptare aeriană, cât și atacuri la sol. Kim Jong Un a urmărit personal desfășurarea acțiunii și, potrivit KCNA, s-a declarat „pe deplin mulțumit” de rezultatele obținute. Liderul nord-coreean a subliniat că modernizarea armatei rămâne o prioritate absolută în planul de consolidare a capacității de apărare națională.

Implicații regionale și doctrinare

Aceste noi dezvoltări reflectă o schimbare importantă în doctrina militară nord-coreeană, de la cantitate spre calitate. Într-un context în care resursele sunt limitate, echiparea platformelor vechi, precum MiG-29, cu armament modern permite maximizarea eficienței forțelor existente. În același timp, această modernizare pune sub semnul întrebării estimările anterioare privind nivelul real de pregătire al aviației nord-coreene.

Coreea de Nord transmite astfel un semnal clar către rivalii săi regionali. Armata sa evoluează, se adaptează, și nu trebuie subestimată.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...