India și Pakistan, ambele state cu arsenal nuclear, se pregătesc acum pentru un nou tip de război

Dronă Pakistan
Credit foto: Paul Fleet / Panthermedia / Profimedia

În seara de 8 mai, puțin după ora 20:00, cerul nopții deasupra orașului Jammu din nordul Indiei a fost brăzdat de rachete de semnalizare roșii. Sistemele de apărare aeriană indiene deschideau focul asupra unor drone venite din Pakistan. Ce a urmat a fost cea mai intensă confruntare dintre cele două puteri sud-asiatice din acest secol, o confruntare care a marcat o premieră istorică: folosirea pe scară largă a dronelor de ambele tabere într-un conflict direct, relatează Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

După patru zile de lupte, un armistițiu intermediat de SUA a pus capăt ostilităților. Dar în culise, India și Pakistan, ambele state cu arsenal nuclear, se pregătesc acum pentru un nou tip de război. Potrivit unei anchete realizate de Reuters, cele două țări sunt angrenate într-o cursă accelerată a înarmării cu vehicule aeriene fără pilot (UAV), pe fondul unui buget militar combinat de peste 96 de miliarde de dolari alocat în 2024.

Dronele, o armă ieftină, dar strategică

Dronele oferă avantajul loviturilor rapide, precise și cu risc redus pentru personalul militar. În plus, permit guvernelor să arate forță fără a declanșa imediat un conflict de amploare. Smit Shah, directorul Drone Federation India, estimează că New Delhi ar putea investi până la 470 de milioane de dolari în drone în următorii doi ani – de trei ori mai mult decât înainte de conflictul din mai.

Două surse din industrie confirmă această tendință, iar autoritățile indiene au accelerat în mod semnificativ procesul de testare și achiziție a dronelor de luptă și de supraveghere. „De obicei, achizițiile de armament în India durează ani întregi din cauza birocrației, dar acum suntem chemați la demonstrații într-un ritm fără precedent”, a declarat Vishal Saxena, vicepreședinte al companiei ideaForge Technology.

De cealaltă parte, Pakistanul – confruntat cu constrângeri bugetare – evită expunerea avioanelor de luptă de ultimă generație și își intensifică parteneriatele cu China și Turcia pentru a-și dezvolta propria industrie de drone. Conform unor surse pakistaneze, dronele YIHA-III sunt asamblate local în colaborare cu firma turcă Baykar, iar o unitate poate fi produsă în doar două-trei zile.

Înfruntarea din mai: roiuri de drone și artilerie veche

Confruntarea din mai a fost declanșată de un atac terorist petrecut pe 22 aprilie în Kashmirul disputat, soldat cu 26 de morți, majoritatea turiști indieni. New Delhi a dat vina pe militanți susținuți de Islamabad și, pe 7 mai, a lansat lovituri aeriene asupra unor „infrastructuri teroriste” din Pakistan.

În noaptea următoare, Pakistanul a lansat între 300 și 400 de drone pe o linie de frontieră de 1.700 km, testând capacitatea de reacție a apărării indiene. Dar multe dintre aceste UAV-uri au fost doborâte cu tunuri antiaeriene din era Războiului Rece, modernizate de compania Bharat Electronics cu sisteme radar și comunicații actualizate. „Rezultatele au fost de zece ori mai bune decât mă așteptam”, a spus generalul indian în rezervă Anshuman Narang.

India a folosit și drone israeliene HAROP (dronă kamikaze), WARMATE de fabricație poloneză și UAV-uri produse local pentru atacuri de precizie asupra unor ținte militare și militante din Pakistan, au confirmat surse din ambele țări. Islamabad a reușit să respingă unele dintre aceste atacuri, folosind radare false sau așteptând ca dronele să-și consume autonomia și să coboare la altitudini vulnerabile.

Putere simbolică, costuri reduse

„Dronele nu provoacă aceeași teamă ca rachetele sau avioanele de luptă, dar oferă un semnal clar de putere și hotărâre”, spune analistul Michael Kugelman, de la Wilson Center. Potrivit acestuia, folosirea dronelor le permite liderilor să mențină presiunea militară, fără a depăși pragul unei escaladări majore.

India își extinde capacitățile de producție internă pentru drone loitering (care planează deasupra țintei înainte de impact), în timp ce companii precum ideaForge și NewSpace investesc în tehnologii care să reducă vulnerabilitatea UAV-urilor la războiul electronic.

Totuși, un punct slab rămâne: dependența Indiei de componente esențiale din China – inclusiv magneți și litiu pentru baterii. „Arma aprovizionării este o realitate”, avertizează Saxena de la ideaForge. „Dacă Beijingul închide robinetul, rămânem blocați”.

Dronele, o soluție de compromis între inacțiune și război deschis

India și Pakistan consideră acum dronele ca pe o soluție de compromis între inacțiune și război deschis. Dar acest nou tip de conflict, ieftin și relativ discret, nu este lipsit de pericole. Așa cum avertizează politologul Walter Ladwig, dronele pot fi folosite și pentru atacuri în zone dens populate – acolo unde, în trecut, avioanele cu echipaj nu ar fi fost trimise.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...