Noua strategie a Pentagonului / Cum va răspunde armata SUA amenințărilor cu drone

Militari lansând o drona Switchblade 300
Sursa foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a emis o directivă oficială către conducerea de vârf a Pentagonului pentru a stabili un mandat clar ce vizează accelerarea modernizării armatei și reformei achizițiilor, pentru a se concentra pe contracararea amenințării tot mai mari reprezentate de sistemele de tip „unmanned”, anunță ArmyRecognition.

Memorandumul, datat 30 aprilie 2025, detaliază obiective specifice pentru ca Armata americană să integreze sistemele „unmanned” (UMS) și capacitățile anti-dronă în formațiunile operaționale până în 2026 și 2027. Această orientare strategică vine pe fondul unei activități intensificate a dronelor în zonele de conflict globale, inclusiv amenințările actuale din Yemen și din regiunea mai largă a Mării Roșii.

Amenințarea tot mai mare a dronelor în conflictele moderne

Hegseth a subliniat importanța adaptării rapide a forțelor armate pentru a face față noilor amenințări. „Sistemele fără pilot reprezintă un pericol urgent și de lungă durată pentru personalul, infrastructura și activele critice ale SUA. Pentru a câștiga războaiele de mâine, trebuie să ne adaptăm astăzi”, a declarat Hegseth în memorandumul său.

Aceste îngrijorări au fost amplificate de atacurile recente cu drone lansate de forțele Houthi din Yemen, susținute de Iran, care au țintit navele comerciale și militare americane în Marea Roșie. Aceste atacuri au evidențiat vulnerabilitățile existente în apărarea aeriană și au demonstrat rolul central al dronelor în conflictele moderne, mai ales că aceste arme sunt ieftine și ușor de utilizat.

Măsurile strategice pentru integrarea sistemelor fără pilot

Pentru a răspunde acestei amenințări în creștere, Hegseth a ordonat armatei să implementeze sisteme „unmanned” în fiecare divizie până la sfârșitul anului 2026 și să integreze capacități anti-UAS în plutoanele de manevră până în 2026, iar acestea să fie extinse la nivelul întregului batalion până în 2027.

Aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai larg de modernizare, care include sisteme precum Marine Air Defense Integrated System (MADIS) și platforma Maneuver-Short Range Air Defense (M-SHORAD). MADIS, un sistem montat pe vehiculul tactic ușor JLTV, folosește radar, senzori electro-optici și război electronic pentru a detecta și distruge dronele în timp real. Acest sistem a fost deja folosit în Orientul Mijlociu și Indo-Pacific pentru protecția forțelor americane.

Soluții inovative pentru apărarea împotriva dronelor

De asemenea, M-SHORAD, care integrează rachete Stinger și un tun de 30 mm pe un vehicul blindat Stryker, asigură apărarea mobilă pe teren pentru unitățile de la sol. Recent, acest sistem a fost utilizat cu succes în exercițiile de instruire NATO.

În paralel, Departamentul Apărării lucrează la dezvoltarea unor soluții tehnologice avansate, inclusiv platforme de testare precum SGT STOUT, care explorează utilizarea sistemelor autonome și rețelelor de apărare împotriva dronelor.

Strategia de combatere a amenințării cu drone

Strategia de contracarare a sistemelor „unmanned” subliniază importanța interoperabilității, achizițiilor rapide și soluțiilor scalabile pentru a face față provocărilor emergente.

„Dronele schimbă modul în care se duc războaiele, de la recunoaștere la atacuri kamikaze. Strategia noastră asigură o reacție rapidă și coordonată pentru a combate aceste amenințări”, a declarat un oficial senior al Departamentului Apărării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...