Prima dronă românească gândită din start pentru a avea capabilități ofensive se numește „Spectre” și este dezvoltată de compania românească Carfil în parteneriat cu cea americană Periscope Aviation, transmite în exclusivitate Economedia.
Drona are aripă fixă, este lansată de pe șină și zboară autonom, cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), la o viteză de croazieră de 80 km/h. Mai mult, drona cu motor electric poate transporta o încărcătură de 2,5 kg și poate sta în aer o oră și jumătate.
„În momentul în care detectează o țintă, pentru faza finală de atac, controlul este preluat de un operator din considerente care țin de etica războiului”, a explicat sursa Economedia. Persoana a precizat că drona are și capacitatea de a efectua atacul final singură.
Performanță și producție
Caracteristica remarcabilă a dronei Spectre este capacitatea de a accelera la 300 km/h în ultimele momente ale atacului pentru a minimaliza șansele ca ținta să scape. Acest lucru este necesar deoarece unele vehicule aeriene fără pilot vizate de UAV-urile de vânătoare, precum versiunile cele mai noi de Shahed folosite de ruși, iau măsuri evazive când senzorii lor detectează o altă dronă în apropiere. Fie urcă la o altitudine la care modelele FPV sau kamikaze nu pot ajunge, fie accelerează la viteze de peste 400 km/h și nu mai pot fi prinse din urmă.
O dată la care Spectre ar putea intra în producție nu a fost stabilită, deoarece aceasta depinde de mai mulți factori. Mai sunt aprobări necesare de la americani pentru transferul de tehnologie și este necesară o comandă de la un client.
În schimb, la Carfil va începe, în 2025, producția a două drone de recunoaștere „made in România”, „Cuda” și „Sirin”, cu rezistență mare la bruiaj.