Trump anunță selecția designului apărării spațiale „Golden Dome” și numirea unui lider pentru programul de 175 miliarde de dolari

Donald Trump prezintă modelul ales pentru Golden Dome
Credit foto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Președintele Donald Trump a declarat marți că a ales designul pentru scutul de apărare antirachetă „Golden Dome”, în valoare de 175 miliarde de dolari, și l-a numit pe generalul Michael Guetlein din Forța Spațială a SUA în fruntea acestui program ambițios destinat să protejeze țara împotriva amenințărilor venite din partea Chinei și Rusiei. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, potrivit Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Programul, lansat inițial în ianuarie de Trump, urmărește crearea unei rețele de sute de sateliți capabili să detecteze, să urmărească și eventual să intercepteze rachete inamice înainte de a atinge teritoriul american. Trump a subliniat că „Golden Dome” va proteja „patria” și a menționat că Canada și-a exprimat interesul de a participa în acest proiect. Biroul prim-ministrului canadian Mark Carney a confirmat că discuțiile cu Statele Unite includ consolidarea NORAD și inițiative conexe, precum „Golden Dome”.

Scutul ar putea deveni operațional până la finalul mandatului lui Donald Trump

Trump a estimat că scutul ar putea deveni operațional până la finalul mandatului său, în ianuarie 2029, deși experții din industrie sunt mai precauți în privința acestui termen și a costurilor. Programul „Golden Dome” amintește de inițiativa „Războiul Stelelor” propusă de Ronald Reagan, dar tehnologia actuală permite realizarea unui sistem mult mai complex.

Cu toate acestea, proiectul se confruntă cu incertitudini politice și financiare majore. Specialiștii estimează că suma de 175 miliarde de dolari se va întinde probabil pe o perioadă de 10 ani, dar un raport recent al Biroului Bugetar al Congresului sugerează că costurile ar putea ajunge până la 831 miliarde de dolari în următorii 20 de ani.

Lupta pentru contractele aferente programului a atras atenția inclusiv asupra implicării unor companii din Silicon Valley, precum SpaceX a lui Elon Musk, Palantir și Anduril, care concurează pentru a furniza componente esențiale ale sistemului. Senatorul Kevin Cramer a declarat că acest nou ecosistem de apărare spațială „aparține mai mult Silicon Valley decât producătorilor tradiționali de echipamente militare”.

Sistemul „Golden Dome”, mult mai amplu ca „Iiron DOme”, modelul său israelian

Sistemul „Golden Dome” se inspiră din scutul israelian „Iron Dome”, dar este mult mai amplu, incluzând o rețea masivă de sateliți de supraveghere și o flotă separată de sateliți capabili să doboare rachete încă de la lansare.

În următoarea fază, Pentagonul va începe testarea și achiziția sistemelor, senzorilor și sateliților ce vor compune „Golden Dome”. Printre statele implicate în proiect se numără Alaska, Florida, Georgia și Indiana, unde L3Harris Technologies, Lockheed Martin și RTX Corp sunt potențiali contractori. L3 a investit recent 150 milioane de dolari într-o fabrică din Fort Wayne, Indiana, unde produce sateliți de urmărire a rachetelor hipersonice ce ar putea fi adaptați pentru „Golden Dome”.

Totuși, finanțarea proiectului rămâne nesigură. Legislatorii republicani au propus o investiție inițială de 25 de miliarde de dolari ca parte dintr-un pachet de apărare mai amplu, în valoare de 150 de miliarde de dolari, însă această sumă este legată de un controversat proiect de lege de reconciliere ce întâmpină dificultăți în Congres. Un executiv din industrie a avertizat că, fără aprobarea acestei legi, fondurile pentru „Golden Dome” ar putea să nu fie alocate, punând astfel în pericol calendarul întregului program.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...