Vânzarea submarinelor nucleare AUKUS către Australia, sub semnul întrebării, pe fondul tarifelor lui Trump / SUA, nemulțumite de reticența Canberrei privind un atac asupra Chinei

Submarinul american USS Hawaii în vestul Australiei
Credit foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Vânzarea de submarine cu propulsie nucleară către Australia, în cadrul tratatului AUKUS, se confruntă cu noi incertitudini, pe măsură ce tarifele impuse de președintele american Donald Trump intră în vigoare și cresc îngrijorările la Washington că furnizarea acestor submarine către Canberra ar putea reduce efectul de descurajare a Chinei, relatează Reuters.

Capacitatea Statelor Unite de a-și crește producția de submarine pentru a atinge țintele propriei Marine este esențială pentru ca Australia să poată achiziționa trei submarine din clasa Virginia începând cu 2032, a declarat luna trecută ministrul australian al Apărării, Richard Marles, după discuții cu omologul său american, Pete Hegseth.

Australia se confruntă cu un termen-limită nedezvăluit anterior, până în 2025, pentru a plăti SUA suma de 2 miliarde de dolari pentru a sprijini modernizarea șantierelor sale navale. Administrația Trump a cerut însă o finanțare suplimentară, a declarat Marles în martie.

Washingtonul este nemulțumit de reticența Australiei de a lua în calcul un atac asupra Chinei

Nemulțumirea crește la Washington în legătură cu reticența Australiei de a discuta chiar și ipotetic utilizarea submarinelor de atac împotriva Chinei, ceea ce stârnește îngrijorări că transferul acestora din flota americană către Australia ar putea slăbi eforturile de descurajare în Indo-Pacific, potrivit experților și unor documente interne.

„Dacă vrei să previi un conflict, trebuie ca în timp de pace să vorbești despre cum ai putea acționa în timp de război, și până acum nu am văzut disponibilitatea autorităților australiene, nici guvernamentale, nici militare, de a face un astfel de gest”, a declarat Bryan Clark, fost strateg al Marinei SUA și director al Centrului pentru Concepte și Tehnologie în Apărare de la Institutul Hudson, care consiliază Forțele Armate Australiene în privința designului strategic.

Într-un exercițiu militar multinațional recent, care a simulat reacția aliaților SUA la o blocadă chineză asupra Taiwanului, și care nu fusese făcut public anterior, comandanții forțelor australiene nu au folosit submarinele nucleare în Marea Chinei de Sud pentru a ataca ținte chineze, ci s-au concentrat pe apărarea nordului Australiei folosind forțe aeriene, drone și rachete, a explicat Clark într-un briefing online.

Distanța mare față de China a făcut ca opțiunea forțelor aeriene și a flotei de suprafață să fie considerată mai puțin riscantă, iar submarinele au fost poziționate în apropierea Australiei, acolo unde s-ar putea deplasa nave inamice, a mai adăugat el.

Aceste preocupări au fost reflectate și într-un raport al Biroului de Buget al Congresului SUA din februarie, precum și în audierile din martie privind întârzierile în construcția de nave militare, în care oficiali americani au avertizat că vânzarea submarinelor din clasa Virginia către Australia fără a le înlocui ar fi riscantă, deoarece Canberra nu a clarificat dacă forțele sale ar interveni într-un conflict privind Taiwanul.

Problema a devenit și mai urgentă după ce Marina SUA a stabilit ca termen-limită anul 2027 pentru a fi pregătită de un potențial conflict cu China.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters

Australia ar putea să nu fie implicată direct într-un conflict între SUA și China

Peter Dean, director în cadrul Centrului pentru Studii Americane de la Universitatea din Sydney, a declarat că se așteaptă ca Australia și SUA să opereze submarinele în zone diferite în cazul unui conflict regional.

„Dacă este vorba de un scenariu legat de Taiwan, SUA își va concentra forțele în estul și sudul Mării Chinei, în jurul Taiwanului. Australia s-ar putea să nu fie implicată direct”, a spus Dean, coautor al Analizei Strategice de Apărare a Australiei, care a determinat guvernul Albanese, în 2023, să se concentreze pe rachete cu rază lungă de acțiune.

Australia își prioritizează protejarea teritoriului propriu ca bază operațională avansată pentru forțele americane, a mai spus el.

Clark a spus pentru Reuters că lipsa personalului specializat în domeniul nuclear și constrângerile bugetare din Australia vor întârzia cel mai probabil vânzarea de submarine.

„Submarinele americane și britanice care operează din Perth, cu echipaje mixte, și facilitățile de mentenanță operate de australieni ar oferi un efect de descurajare și ar menține pregătirea Australiei pentru propriile submarine nucleare pe drumul cel bun”, a afirmat el. De asemenea, el a recomandat Canberrei să se concentreze mai mult pe sisteme fără pilot.

Achiziția de submarine nucleare este o componentă esențială a strategiei de apărare Australiei

Agenția Australiană pentru Submarine a declarat că achiziția de submarine nucleare este o componentă esențială a strategiei de apărare prin descurajare, iar acestea „vor fi echipate pentru misiuni de informații, supraveghere, luptă subacvatică și atac”.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că Departamentul Apărării este angajat în „planul etapizat pentru ca Australia să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară, dar cu armament convențional, cât mai curând posibil”, inclusiv prin vânzarea de submarine Virginia. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a adăugat: „Statele Unite continuă să colaboreze îndeaproape cu Australia și Marea Britanie pentru implementarea AUKUS”.

Politica internă ar putea, de asemenea, să afecteze AUKUS, în ciuda sprijinului larg din partea principalelor partide australiene, întrucât dezamăgirea că legăturile de apărare nu au adus Australiei scutiri de la tarifele lui Trump a pus programul sub o atenție publică fără precedent.

Scepticii față de Trump și care au cerut o reevaluare a acordului privind submarinele

Alegerile naționale din 3 mai ar putea duce la un parlament suspendat, care ar oferi mai multă putere parlamentarilor independenți – sceptici față de Trump și care au cerut o reevaluare a acordului privind submarinele.

AUKUS este conceput să se întindă pe parcursul a trei decenii: o forță rotativă de patru submarine americane din clasa Virginia și un submarin britanic, găzduite la baza HMAS Stirling din Australia de Vest începând cu 2027, cu mentenanță și echipaje mixte; vânzarea de submarine Virginia sub comanda Australiei începând cu 2032; și construirea unui submarin AUKUS de către Australia și Marea Britanie, gata în 2040.

Australia trebuie să cumpere submarinele Virginia deoarece să se bazeze pe o flotă aflată sub comandă americană până în 2040 ar însemna „să ne externalizăm apărarea într-un mod inacceptabil”, a spus Dean.

Fostul prim-ministru Scott Morrison, care a încheiat tratatul AUKUS în 2021, a declarat într-un interviu că amenințarea reprezentată de China și capacitatea de descurajare oferită de operarea de submarine nucleare de către Australia în Marea Chinei de Sud și Oceanul Indian au fost factorii care au condus la acord.

„China este amenințarea, bineînțeles că este, și asta trebuie descurajat”, a declarat Morrison.

„Ideea ca mai multe submarine americane și britanice să fie în și în jurul Australiei, și staționate în regiune, a oferit, de la început, un efect de descurajare mai timpuriu”, a adăugat el.

Planul Australiei de a achiziționa submarinele Virginia a fost adăugat la AUKUS de guvernul laburist în 2023

Premierul laburist Anthony Albanese, ales în 2022, a fost mai puțin dispus să critice China în mod public, chiar dacă forțele aeriene și navale ale Australiei continuă patrulele pentru libertatea navigației în Marea Chinei de Sud. Acest lucru a devenit un punct de atac politic în campania electorală a liderului Partidului Liberal, Peter Dutton, fost ministru al apărării în guvernul Morrison.

„Chinezii au făcut eforturi mari ca noi să nu mergem mai departe cu AUKUS tocmai pentru că au văzut efectul de descurajare”, a declarat Arthur Sinodonis, ambasadorul Australiei la Washington în timpul negocierii tratatului AUKUS. „Există un efect de descurajare, indiferent dacă acea capacitate se află sub comandă americană sau australiană”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...