Tinerii petrec din ce în ce mai mult timp consumând conținut generat de creatori pe platforme sociale, în detrimentul filmelor și serialelor premium – HollywoodReporter informează, citând cel mai recent studiu anual realizat de Deloitte.
Potrivit celui de-al 19-lea studiu Deloitte despre tendințele media digitale, 56% dintre reprezentanții Generației Z și 43% dintre mileniali consideră că conținutul de pe rețelele sociale este „mai relevant decât emisiunile TV și filmele tradiționale”, iar aproximativ jumătate dintre aceștia simt o conexiune personală mai puternică cu creatorii din social media decât cu actorii sau vedetele TV.
„Gândiți-vă la războiul pentru atenție și timp care există astăzi între media tradițională și rețelele sociale”, afirmă China Widener, vicepreședinte al Deloitte LLP și lider al departamentului Tehnologie, Media și Telecom din SUA, într-un interviu pentru The Hollywood Reporter. „Gen Z petrece cu 54% mai mult timp – aproximativ 50 de minute în plus pe zi – pe platformele sociale, și cu 43 de minute mai puțin pe zi în fața TV-ului tradițional. Deci da, folosesc ambele tipuri de servicii, dar investesc mai mult timp în social media.”
Aceste schimbări creează dificultăți pentru marile studiouri și platforme de streaming, care trebuie să concureze cu giganți tehnologici susținuți de creatori ce produc conținut pentru orice nișă imaginabilă.
Studiul subliniază și o problemă de încredere: consumatorii tineri au mai multă încredere în creatori și se simt mai conectați cu aceștia – ceea ce duce și la o implicare mai mare cu reclamele. Platformele tehnologice profită de algoritmi avansați de recomandare, ceea ce le permite să servească rapid conținutul potrivit fiecărui utilizator – un avantaj greu de egalat pentru companiile media tradiționale.
„Atracția vine din interacțiunea directă cu creatorii, și ceea ce am constatat în raport este că 52% dintre Gen Z și 45% dintre mileniali simt o conexiune personală mai puternică cu creatorii de conținut din social media”, spune Widener. „Acești tineri ne spun că reclamele și recenziile de produse de pe rețelele sociale influențează mai mult deciziile lor de cumpărare. Pur și simplu, au mai multă încredere în ele.”
În plus, creatorii inundă zilnic platformele cu noi materiale video, ceea ce alimentează algoritmii bazați pe AI care livrează conținut personalizat în mod constant. Deși și serviciile de streaming dispun de astfel de motoare de recomandare, bibliotecile lor sunt mai restrânse, ceea ce poate duce la pierderea audienței tinere.
„Pe măsură ce AI devine din ce în ce mai prezent în toate aspectele muncii și divertismentului, felul în care rețelele sociale folosesc AI-ul pentru a personaliza experiența este important. Iar asta va fi o provocare pentru media tradițională și streaming”, adaugă Widener. „Este un aspect subtil, dar esențial.”
Studiul Deloitte a investigat și percepția consumatorilor asupra valorii oferite de serviciile de streaming. Aproape jumătate dintre respondenți consideră că plătesc prea mult pentru serviciile SVOD (video la cerere prin abonament), iar 41% spun că nu primesc valoarea scontată pentru prețul plătit.
În acest context, serviciile gratuite susținute prin reclame (FAST – free, ad-supported streaming TV) devin din ce în ce mai populare, mai ales în rândul consumatorilor tineri.
„Există un nivel de frustrare”, spune Widener. „Prețurile cresc, oamenii pun sub semnul întrebării valoarea primită și se orientează către servicii gratuite cu reclame. Dacă această frustrare nu este atenuată cumva în raport cu costurile în creștere, vom asista la o criză de model de afaceri. Serviciile și companiile care le dețin trebuie să găsească o soluție pentru această presiune asupra prețurilor.”