Netflix a anunțat că a început să folosească inteligența artificială generativă (GenAI) în realizarea filmelor și serialelor originale, marcând un pas important în digitalizarea proceselor de producție. Anunțul a fost făcut de co-CEO-ul Ted Sarandos în cadrul conferinței susținute după publicarea rezultatelor financiare pentru al doilea trimestru din 2025, conform TechCrunch.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Potrivit lui Sarandos, prima producție care include imagini finale generate cu ajutorul inteligenței artificiale este serialul argentinian „El Eternauta”. O scenă complexă, în care o clădire se prăbușește, a fost creată de echipa internă de producție Netflix împreună cu producătorii serialului, folosind GenAI.
„Scena a fost finalizată de zece ori mai rapid decât ar fi fost posibil cu instrumentele tradiționale de efecte vizuale, și a costat mai puțin,” a declarat Ted Sarandos. Acesta a subliniat că noua tehnologie nu înlocuiește munca oamenilor, ci le oferă unelte mai eficiente: „Există instrumente pentru creatori bazate pe IA. Sunt oameni reali care fac muncă reală, dar cu instrumente mai bune.”
Netflix consideră că GenAI poate aduce îmbunătățiri semnificative în mai multe etape ale producției, de la pre-vizualizare și planificarea cadrelor, până la efectele vizuale complexe. „Creatorii noștri văd deja beneficiile în producție. În trecut, doar proiectele cu bugete mari puteau avea acces la efecte avansate, cum este întinerirea digitală,” a mai spus Sarandos.
Utilizarea inteligenței artificiale nu se limitează la zona de producție. Greg Peters, celălalt co-CEO al companiei, a declarat că Netflix folosește GenAI și în alte domenii-cheie, precum personalizarea conținutului, căutarea și reclamele. Compania a lansat deja în prima parte a anului un sistem de căutare bazat pe IA, iar în a doua jumătate a anului intenționează să introducă reclame interactive susținute de tehnologie AI.
În ceea ce privește performanțele financiare, Netflix a înregistrat venituri de 11,08 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2025, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul companiei a fost de 3,13 miliarde de dolari. Totodată, în prima jumătate a anului, utilizatorii au vizionat peste 95 de miliarde de ore de conținut, iar o treime dintre aceste vizionări au fost pentru titluri non-engleze.
Prin introducerea GenAI în producțiile sale și extinderea utilizării tehnologiei în alte arii de activitate, Netflix își consolidează poziția de lider în industria de streaming și își propune să eficientizeze atât procesele creative, cât și experiența utilizatorilor.