Cercetătorii australieni au dezvoltat în premieră o metodă ecologică de producere a gazului amoniac din aerul atmosferic cu ajutorul fulgerelor artificiale, care este ieftină, descentralizată şi accesibilă, informează agenţia de presă Xinhua, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Echipa australiană a creat un proces mai eficient de producere directă a gazului amoniac, ocolind metodele anterioare care produceau mai întâi amoniu în soluţie şi necesitau etape şi energie suplimentare pentru obţinerea gazului final, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, al căror studiu a fost publicat vineri.
Amoniacul este produs în mod obişnuit prin procesul Haber-Bosch, o invenţie din secolul al XIX-lea, care consumă multă energie şi depinde de combustibilii fosili, se arată într-un comunicat al universităţii australiene.
„În cadrul acestei cercetări, am dezvoltat cu succes o metodă care permite transformarea aerului în amoniac, în forma sa gazoasă, folosind electricitatea”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul PJ Cullen de la Universitatea din Sydney.
Metoda bazată pe plasmă ce a fost dezvoltată de echipa profesorului Cullen utilizează electricitatea pentru a stimula moleculele de azot şi de oxigen din aer. Creatorii noii metode au trecut apoi aceste molecule stimulate prin electrolizorul pe bază de membrană pentru a converti moleculele stimulate în amoniac, potrivit studiului publicat în revista Angewandte Chemie International Edition, editată sub egida Societăţii Germane de Chimie.
Cercetătorii au subliniat necesitatea unei producţii ecologice de amoniac care să fie descentralizată şi cu costuri reduse, independentă de combustibilii fosili, menţionând că procesul de electroliză cu plasmă inventat de echipa australiană este deja eficient din punct de vedere energetic şi totodată accesibil, cu îmbunătăţiri suplimentare în curs de implementare.