Persoanele diagnosticate cu diverse tulburări de sănătate mintală pot, uneori, să manifeste un comportament politic intens, precum proteste violente, nesupunere civică sau exprimarea agresivă a convingerilor politice. Până acum, însă, legătura dintre comportamentul politic și creier a fost rareori explorată, nefiind considerată centrală în înțelegerea tulburărilor psihice, susține Phys.org.
Cercetători de la Harvard Medical School, Stanford University School of Medicine și Northwestern University Feinberg School of Medicine au realizat recent un studiu pentru a investiga fundamentele neuronale ale comportamentului politic.
Rezultatele lor, publicate în revista Brain, dezvăluie existența unui circuit cerebral asociat cu intensitatea implicării politice a unei persoane, indiferent de ideologia sau afilierea politică.
O conexiune care a fost complet ignorată până acum
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au colectat date comportamentale și neuronale de la persoane care au suferit leziuni în regiuni specifice ale creierului, apoi au analizat tiparele comportamentale ale fiecărui individ în parte.
„Ca neuropsihiatru, nu întreb adesea pacienții despre comportamentul lor politic, dar ar putea fi o schimbare importantă care apare în tulburările neuropsihiatrice. Dacă putem găsi o țintă cerebrală care influențează comportamentul politic, am putea înțelege cum să ajutăm pacienții să-și crească sau să-și reducă implicarea”, a declarat Shan H. Siddiqi, autor principal al studiului.
În mod normal, atunci când cercetătorii descoperă că afectarea unei anumite regiuni cerebrale este constant asociată cu un simptom, concluzionează că există o legătură cauzală între cele două. Însă, în cazul unor comportamente mai complexe, precum implicarea politică intensă, modelele de afectare cerebrală nu sunt imediat evidente.
„Timp de mulți ani, domeniul a presupus că nu există o legătură clară între localizarea leziunilor și comportamentul politic”, a explicat Siddiqi.
O nouă tehnică de identificare a efectelor leziunilor cerebrale
„Noi am folosit o tehnică nouă numită lesion network mapping, care se bazează pe o diagramă extinsă a conexiunilor creierului uman. Aceasta ne permite să legăm diferite leziuni cerebrale, chiar dacă sunt în părți diferite ale creierului, dacă ele afectează același circuit cerebral”, a subliniat omul de știință american.
Folosind aceste metode experimentale, cercetătorii au identificat un circuit cerebral care contribuie la comportamentul politic. Acest circuit nu influențează opiniile politice (de exemplu, dacă cineva este liberal sau conservator), ci mai degrabă intensitatea comportamentului politic.
„Ideologia politică și afilierea la un partid nu s-au modificat în mod identificabil în urma unor leziuni cerebrale. Totuși, indiferent de afilierea ta politică, anumite tipare de afectare cerebrală te pot face mai mult sau mai puțin predispus să-ți exprimi punctul de vedere deja existent. Aceasta sugerează că preferințele politice sunt comportamente învățate din mediu, în timp ce intensitatea implicării politice ar putea fi codificată în circuite cerebrale specifice”, a subliniat Siddiqi.
Vreti sa spuneti ca Trump are tulburări pshice?De ce?Pentru ca nu este „politicaly corect”?In vremea comunismului,am mai vazut astfel de „tulburari psihice”! Dacă se afla vreunul să se ridice contra regimului,urgent era internat la spitalul de nebuni!Atunci,ca si acum,existau oameni care subit erau descoperiti cu „tulburări psihice”.