Florile sălbatice din orașe ascund un pericol toxic

Albina pe o cicoare
Photo by Rafael Minguet Delgado on Pexels

Florile sălbatice plantate în orașe ar putea absorbi metale toxice din solurile contaminate și le-ar putea transmite polenizatorilor, cum sunt albinele, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge. Autorii studiului avertizează că florile sălbatice din mediul urban pot deveni bombe ecologice în miniatură, relatează The Guardian.

Oamenii de știință au descoperit că plante comune precum trifoiul alb și volbura, esențiale pentru hrănirea albinelor în mediul urban, pot acumula din sol metale grele precum arsenic, cadmiu, crom și plumb.

Soluri toxice, nectar contaminat

Studii anterioare au arătat că aceste metale afectează sănătatea albinelor și a altor polenizatori care consumă nectarul contaminat, ceea ce la scăderea populațiilor și chiar la moarte. Chiar și în concentrații scăzute, metalele din nectar pot afecta memoria și capacitatea de învățare a albinelor, ceea ce le reduce eficiența în căutarea hranei.

Solurile contaminate sunt frecvent întâlnite în zonele care au găzduit în trecut clădiri industriale sau fabrici, care au eliberat metale grele în sol. În urma acestor descoperiri, cercetătorii recomandă ca terenurile urbane să fie testate pentru contaminare și, dacă e cazul, curățate înainte ca florile sălbatice să fie plantate pentru atragerea polenizatorilor.

Cicoarea, „campioană” la metale grele

Cercetarea, publicată în revista Ecology and Evolution, a fost realizată în orașul Cleveland, Ohio (SUA), un fost centru industrial care acum are peste 33.700 de loturi de teren abandonate. Orașul a găzduit în trecut industrii grele, precum producția de oțel, rafinarea petrolului și fabricarea de automobile – toate surse potențiale de contaminare cu metale.

Cercetătorii au colectat și analizat nectar de la mai multe plante cu flori care cresc spontan și care sunt atrăgătoare pentru polenizatori. Concentrațiile cele mai mari de metale s-au înregistrat în cazul plumbului, dar fiecare specie a acumulat în mod diferit tipurile și cantitățile de metale.

Cicoarea (Cichorium intybus), cu florile ei albastre-vibrante, a prezentat cele mai mari concentrații totale de metale, urmată de trifoiul alb (Trifolium repens), morcovul sălbatic (Daucus carota) și volbura (Convolvulus arvensis).

Contaminarea cu metale în soluri este o problemă globală, prezentă mai ales în orașele vechi. Sursele includ praful de ciment, activitățile miniere și poluarea industrială istorică.

Nu renunțați la florile sălbatice!

Totuși, cercetătorii insistă că mesajul studiului nu este descurajarea plantării florilor sălbatice, ci încurajarea unei abordări mai informate.

„Este foarte important să oferim albinelor o sursă de hrană în mediul urban, iar concluziile noastre nu ar trebui să-i descurajeze pe oameni să planteze flori sălbatice în orașe”, a declarat dr. Sarah Scott, din cadrul Departamentului de Zoologie al Universității din Cambridge, autoarea principală a studiului.

„Sperăm ca acest studiu să atragă atenția asupra faptului că sănătatea solului este esențială pentru sănătatea albinelor. Înainte de a planta flori sălbatice în zonele urbane, e important să ne gândim la istoricul terenului și la ce ar putea conține solul – și, dacă este nevoie, să vedem dacă există servicii locale de testare și decontaminare a solului.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...