Grindina de dimensiunea mingilor de golf devine o amenințare majoră în Europa

Grindină uriașă în Europa
Hailstone” by jason ilagan is licensed under CC BY-ND 2.0

Furtunile severe asociate cu schimbările climatice aduc tot mai des grindină de mari dimensiuni pe continent. Italia de Nord este epicentrul fenomenului, iar daunele se ridică la sute de milioane de euro, relatează NewScientist, care citează un studiu publicat de o echipă internațională de cercetători în revista ResearchSquare.

Grindina de mari dimensiuni, cu pietre de peste 5 centimetri în diametru, comparabile cu o minge de golf, lovește tot mai frecvent Europa. Fenomenul, alimentat de încălzirea globală, provoacă pagube uriașe asupra clădirilor și autovehiculelor, cu costuri de reparații care, în unele cazuri, depășesc un miliard de dolari.

„Unele dintre cele mai costisitoare episoade meteorologice extreme au implicat exact acest tip de grindină foarte mare”, explică climatologul Brian Tang de la Universitatea Albany din New York.

Schimbarea hărții grindinei globale

Grindina de mari dimensiuni apare în urma furtunilor violente, fiind întâlnită în mod tradițional în regiunile centrale ale Statelor Unite și în America de Sud – mai ales în nordul Argentinei. Însă o nouă cercetare condusă de Francesco Battaglioli, de la Laboratorul European pentru Furtuni Severe (ESSL), arată că distribuția globală a acestui fenomen s-a modificat dramatic.

Analizând date statistice din perioada 1950–2023, cercetătorii au constatat o scădere a frecvenței grindinei foarte mari în emisfera sudică, dar o creștere clară în emisfera nordică, cu Europa în prim-plan.

Italia, sub recorduri de gheață

Italia de Nord se află în centrul acestei evoluții. Între 2021 și 2023, țara a înregistrat un număr record de episoade de grindină foarte mare. În iulie 2023, în localitatea Azzano Decimo, a fost raportată o piatră de grindină cu diametrul de 19 centimetri, aproape cât recordul mondial de 20,3 cm, stabilit în Dakota de Sud, în 2010.

Tang atrage atenția că modificările climatice din Europa, în special furtunile tot mai puternice și mai încărcate cu vapori de apă, sunt în spatele acestei tendințe alarmante.

Pierderi uriașe și riscuri în creștere

În lipsa unor măsuri de protecție, daunele provocate de grindina mare pot fi devastatoare. Un exemplu: Istanbulul a fost lovit, în iulie 2017, de două furtuni cu grindină foarte mare, care au generat pierderi asigurate de aproximativ 300 de milioane de dolari.

„Dimensiunea pietrelor de grindină este determinantă pentru gravitatea pagubelor”, subliniază Abdullah Kahraman, cercetător la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. Potrivit acestuia, grindina mică va deveni mai rară pe măsură ce clima se încălzește, însă riscul de grindină rară, dar extrem de distructivă, este în creștere în întreaga Europă.

Măsuri simple, dar esențiale

O creștere chiar și moderată a frecvenței grindinei foarte mari ar putea amplifica considerabil daunele, în special în zonele urbane dense, dacă nu sunt luate măsuri preventive. Soluții precum parcarea mașinilor în spații protejate, montarea de copertine sau utilizarea unor materiale de construcție mai rezistente pot reduce semnificativ vulnerabilitatea orașelor europene, afirmă autorii studiului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...