Autorităţile sanitare americane au suspendat utilizarea vaccinului anti-chikungunya al laboratorului Valneva la persoanele în vârstă, urmând exemplul omologilor lor europeni, după două decese suspecte înregistrate pe insula franceză Reunion, a anunţat luni această companie farmaceutică, relatează AFP, conform Agerpres.
„Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) au recomandat (…) suspendarea utilizării vaccinului cu virus atenuat şi administrat în doză unică împotriva chikungunya produs de Valneva, Ixchiq, pentru persoanele în vârstă”, a anunţat compania franco-austriacă într-un comunicat.
Autorităţile sanitare americane au publicat vineri un comunicat în acest sens, urmând exemplul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi al Ministerului Sănătăţii din Franţa, după semnalarea mai multor efecte secundare grave în departamentul francez Reunion, situat în Oceanul Indian şi afectat de o epidemie importantă de chikungunya.
Ce este chikungunya?
Chikungunya este o boală virală transmisă oamenilor prin înțepătura țânțarilor infectați, în special speciile Aedes aegypti și Aedes albopictus. Numele „chikungunya” provine dintr-un cuvânt din limba kimakonde (vorbită în sudul Tanzaniei și nordul Mozambicului) și înseamnă „cel care se îndoaie”, referire la postura încovoiată adoptată de persoanele care suferă de dureri articulare severe.
Aceste efecte includ, potenţial, două decese considerate suspecte în ultimele două săptămâni. Un octogenar a dezvoltat encefalită, pe care autorităţile franceze o consideră ca fiind foarte probabil asociată cu vaccinul, iar un septuagenar a suferit complicaţii mortale ale bolii sale Parkinson, o evoluţie medicală în care legătura cu vaccinarea pare a fi mai puţin certă.
Autorităţile europene au suspendat vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani
În orice caz, autorităţile franceze şi europene au suspendat vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani. Pe de altă parte, omologii lor americani sunt mai stricţi şi au impus interdicţia de vaccinare pentru toate persoanele de peste 60 de ani.
„Valneva continuă să creadă că raportul beneficiu/risc al vaccinului este pozitiv pentru marea majoritate a persoanelor potenţial expuse la boală”, a transmis compania farmaceutică în comunicatul său de presă, subliniind că nu este posibil, în acest stadiu, să se confirme o legătură de cauzalitate între vaccinul său şi evenimentele adverse raportate.
Suspendarea vaccinului pentru persoanele în vârstă a complicat situaţia din Reunion, unde epidemia de chikungunya, o boală transmisă prin înţepături de ţânţari, a afectat deja zeci de mii de pacienţi şi a ucis 12 dintre ei.