Apariția protocelulelor este posibilă în condițiile extreme de pe Titan, arată un studiu NASA

Suuprafața satelitului Titan
Credit foto: Steven Hobbs / AFP / Profimedia

Un studiu realizat de cercetători de la NASA sugerează că în condițiile extreme de pe Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, se pot forma în mod natural vezicule stabile, compartimente chimice care pot funcționa ca precursoare ale celulelor. Lucrarea a fost publicată în International Journal of Astrobiology și analizează modul în care astfel de structuri pot apărea într-un mediu lipsit de apă, dar bogat în metan și etan lichid, potrivit Phys.org.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Pe Titan, lacurile și mările sunt compuse din hidrocarburi, nu din apă. Cu toate acestea, studiul arată că în aceste lichide pot apărea vezicule dacă sunt prezente molecule amfifile, compuși chimici care au o extremitate compatibilă cu lichidul din jur și o extremitate incompatibilă. Pe Pământ, astfel de molecule formează spontan membrane celulare atunci când sunt plasate în apă.

Modelul propus de cercetătorii NASA arată că, atunci când picături generate de impactul stropilor de ploaie cad în lacurile de metan, pot forma vezicule cu membrană dublă. Aceste vezicule pot închide o cantitate mică de lichid și pot rămâne stabile. Procesul ar putea duce la formarea unor structuri autoorganizate care, în timp, ar putea evolua spre forme mai complexe.

„Existența unor astfel de vezicule pe Titan ar demonstra o creștere a ordinii și complexității, factori considerați esențiali în apariția vieții”, a declarat Conor Nixon, cercetător la Goddard Space Flight Center (NASA).

Mediul de pe Titan

Titan este singura lună din Sistemul Solar cu o atmosferă densă, alcătuită în principal din azot și metan. Are un sistem climatic activ, în care metanul formează nori, plouă, modelează solul și alimentează lacurile, înainte de a se evapora din nou. Datele detaliate despre atmosferă și suprafață au fost obținute în urma misiunii Cassini (2004–2017).

Prezența reacțiilor chimice declanșate de radiația solară în atmosferă permite formarea de molecule organice complexe, similare cu cele care ar fi putut duce la apariția vieții pe Pământ. Cercetătorii consideră că studiul chimiei de pe Titan poate contribui la înțelegerea proceselor prebiotice.

Următoarea etapă, misiunea Dragonfly

NASA pregătește lansarea misiunii Dragonfly, un rotorcraft care va explora suprafața lui Titan. Deși vehiculul nu va analiza direct lacurile de metan și nici nu va avea instrumente capabile să detecteze vezicule, misiunea va colecta date despre compoziția solului, atmosfera și geofizica lunii, precum și despre potențialul acesteia de a susține procese chimice relevante pentru apariția vieții.

Cercetătorii subliniază că acest nou model de formare a veziculelor oferă un cadru important pentru studiile viitoare și poate influența direcțiile de cercetare în căutarea vieții în afara Pământului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...