Un simbol al infinitului pare să fi apărut în adâncul Universului. O echipă de cercetători de la universitățile Yale și Copenhaga a descoperit o structură cosmică rară… două galaxii aflate în plină coliziune, a căror intersecție formează, din perspectiva Pământului, o imagine similară cu simbolul ∞, anunță TheWired.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Botezată „Galaxia Infinită”, această formațiune nu impresionează doar prin forma sa elegantă, ci și prin ceea ce pare să ascundă: o posibilă gaură neagră supermasivă formată în mod direct, fără implicarea unei stele.
Privim înapoi într-o perioadă în care Universul avea doar 470 de milioane de ani
Imaginile au fost obținute de telescopul James Webb, completate cu date de la observatorul de raze X Chandra. Lumina provenită de la Galaxia Infinită călătorește de aproximativ 13,5 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că privim înapoi într-o perioadă în care Universul avea doar 470 de milioane de ani.
În structura galactică dublă, cercetătorii au observat două puncte galbene, fiecare corespunzând unei găuri negre în centrul unei galaxii, și un al treilea punct verde, situat exact la intersecția celor două discuri. Acesta din urmă ar putea indica prezența unei găuri negre supermasive nou formate.
„În timpul coliziunii, gazul din cele două galaxii este comprimat într-un mod extrem. Această compresie poate crea un nod dens de materie care se prăbușește direct într-o gaură neagră”, a explicat profesorul Pieter van Dokkum, coautor al studiului, într-o declarație publicată de Universitatea Yale.
Găurile negre din colaps direct: o teorie prinsă în imagine?
Până în prezent, astrofizicienii au presupus că găurile negre apar după ce o stea masivă își încheie viața, colapsând sub propria gravitație. Însă formarea găurilor negre supermasive, descoperite în galaxii foarte vechi, ridică semne de întrebare. Nu ar fi existat timp suficient pentru ca primele stele să se formeze, să moară și apoi să se unească în obiecte atât de masive.
O ipoteză alternativă sugerează că nori uriași de gaz, foarte denși, s-ar fi prăbușit direct în găuri negre masive, fără etapele intermediare. Până acum, această teorie nu a fost susținută de dovezi directe. Dar Galaxia Infinită ar putea fi prima piesă lipsă din acest puzzle cosmic.
Alte scenarii sunt încă pe masă
Cercetătorii nu exclud și alte interpretări: obiectul verde din imagine ar putea fi o gaură neagră ejectată din altă galaxie, pe care „Infinitul” o traversează. Sau poate fi vorba de o coliziune între trei galaxii, nu două, cea de-a treia fiind ascunsă vederii.
„Nu putem spune cu certitudine că am descoperit o gaură neagră formată prin colaps direct. Dar putem afirma că datele întăresc ipoteza nașterii unei găuri negre, în timp ce elimină alte explicații posibile”, a concluzionat van Dokkum, într-un comentariu pentru NASA.