Sonda japoneză RESILIENCE a intrat pe orbita Lunii. Va încerca o aselenizare la începutul lunii iunie

Sonda japoneză RESILIENCE
Credit foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

Landerul RESILIENCE, dezvoltat de compania japoneză ispace, a intrat pe 7 mai pe orbita Lunii, în cadrul celei de-a doua misiuni a programului HAKUTO-R. Manevra de inserție orbitală a avut loc la ora 5:41 JST (ora Japoniei), fiind confirmată de centrul de control al misiunii din Nihonbashi, Tokyo, potrivit UniverseToday.

anevra, realizată printr-o ardere continuă de aproape nouă minute, cea mai lungă din întreaga misiune, a permis landerului să atingă o orbită lunară stabilă. Este cel de-al șaptelea prag critic bifat din cele planificate, după lansarea din ianuarie și o serie de teste complexe realizate în zbor.

„Suntem extrem de încântați că landerul RESILIENCE a atins orbita Lunii, conform planului. Este un pas crucial spre aselenizarea ce va urma în iunie. Am folosit toată experiența acumulată în Misiunea 1 și sunt mândru de echipa noastră”, a declarat fondatorul și CEO-ul ispace, Takeshi Hakamada.

Călătorie de peste patru luni până la Lună

Misiunea a început pe 15 ianuarie 2025, cu lansarea landerului la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9. După stabilirea comunicațiilor și a alimentării cu energie, sonda a executat o serie de manevre care au dus-o treptat din spațiul profund către Lună.

Pe 24 aprilie, RESILIENCE a finalizat manevrele de apropiere de Lună, în pregătirea inserției orbitale. Anterior, realizase și un survol lunar menit să testeze sistemele de propulsie, ghidare și navigație.

Aselenizarea este programată pentru nu mai devreme de 5 iunie 2025, în funcție de evoluția operațiunilor și de condițiile din terenul selenar.

Ce transportă RESILIENCE: știință, artă și patrimoniu cultural

Landerul nu vine singur: transportă o serie de încărcături utile, experimentale și simbolice pentru mai mulți clienți comerciali și instituționali.

Printre cele mai notabile:

  • TENACIOUS, un mic rover construit de ispace-Europe, care va explora terenul, va colecta regolit lunar și va transmite date înapoi către lander.
  • Un electrolizor de apă, un experiment agricol, o sondă pentru radiații cosmice și un model artistic de casă lunară, denumit „Moonhouse”, creat de artiști suedezi.
  • Un disc al memoriei UNESCO, care conține date despre limbile și culturile lumii — un „ADN cultural” menit să supraviețuiască milioane de ani pe Lună, în eventualitatea unei prăbușiri a civilizației umane.

„Limbajul este țesătura care leagă umanitatea. Prin acest disc, celebrăm diversitatea lingvistică a omenirii și protejăm identitatea noastră colectivă”, a transmis UNESCO într-un comunicat legat de această inițiativă, parte a Deceniului Internațional al Limbilor Indigene 2022–2032.

Obiectivul final, o prezență umană durabilă pe Lună

Această misiune este doar o piesă dintr-un plan mai amplu. ispace are în vedere o a treia misiune în 2026, când va fi testat noul lander APEX 1.0, și o a patra misiune în 2027, cu un lander de generație nouă (Seria 3).

Toate aceste eforturi se aliniază unui obiectiv ambițios, dezvoltarea infrastructurii lunare comerciale, cum ar fi stații de realimentare și habitate, care ar putea permite o prezență umană permanentă pe Lună.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...