Unele dintre cele mai misterioase stele din Univers strălucesc fără fuziune, însă ar putea fi alimentate de materia întunecată

Planeta si stele într-o galaxie diferită
Photo by CharlVera on Pixabay

O echipă internațională de cercetători propune existența unui nou tip de stele extrem de reci și slabe, numite „pitice întunecate”, care ar putea oferi indicii importante despre misteriosul fenomen al materiei întunecate din univers, potrivit ScienceDaily.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Spre deosebire de stelele obișnuite, care strălucesc datorită fuziunii nucleare din interior, aceste pitice întunecate ar genera căldură și lumină nu prin arderea hidrogenului, ci printr-un proces neobișnuit… anihilarea materiei întunecate capturate în interiorul lor.

Aceste pitice întunecate ar putea apărea în zone cu densitate mare de materie întunecată

Materia întunecată, invizibilă pentru telescoapele obișnuite, reprezintă aproximativ un sfert din masa universului, însă identitatea sa rămâne încă necunoscută. „Știm că există datorită efectelor gravitaționale, dar încă nu știm din ce este făcută”, explică profesorul Jeremy Sakstein, fizician la Universitatea din Hawai’i și unul dintre autorii studiului.

Studiul sugerează că aceste pitice întunecate ar putea apărea în zone cu densitate mare de materie întunecată, cum este centrul galaxiei noastre. În aceste regiuni, particulele invizibile de materie întunecată, denumite WIMP-uri (particule masive cu interacțiune slabă), ar putea fi capturate de stelele mici, generând energie prin anihilarea lor.

Astfel, în loc să ardă hidrogen, aceste stele mici, cu o masă de aproximativ 8% din cea a Soarelui, ar străluci datorită reacțiilor dintre particulele invizibile care se ciocnesc în interiorul lor. „Piticele întunecate nu sunt doar o teorie, ci o posibilă soluție la una dintre cele mai mari enigme cosmologice ale timpului nostru”, spune Sakstein.

Instrumente moderne precum Telescopul Spațial James Webb ar putea detecta astfel de stele extrem de reci

Pentru a le identifica, oamenii de știință propun un indiciu unic, absența litiului-7, un element chimic care dispare rapid în stelele obișnuite, dar care ar lipsi în mod clar din piticele întunecate.

Instrumente moderne precum Telescopul Spațial James Webb ar putea detecta astfel de stele extrem de reci în viitorul apropiat, iar o descoperire confirmată ar reprezenta un pas important spre înțelegerea materiei întunecate, confirmând ipoteza că aceasta este formată din particule masive care interacționează între ele.

„Găsirea unei pitice întunecate ar fi o dovadă convingătoare că materia întunecată este formată din astfel de particule grele, care interacționează puternic între ele, dar slab cu materia obișnuită”, conchide Sakstein.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...