VIDEO Prima rachetă orbitală lansată din Europa continentală se prăbușește și explodează la sol după lansare

Sursa foto: Isar Aerospace

O rachetă de test, menită să impulsioneze lansările de sateliți din Europa, s-a prăbușit la sol și a explodat la mai puțin de un minut după decolare, duminică, de la un spațiuport din Norvegia, într-un test inițial descris de startup-ul german Isar Aerospace, potrivit The Guardian.

Racheta Spectrum, fără echipaj, a fost prezentată drept prima încercare de zbor orbital originară din Europa, unde mai multe țări, inclusiv Suedia și Marea Britanie, și-au exprimat dorința de a intra pe piața în creștere a misiunilor spațiale comerciale.

Isar Aerospace, care avertizase anterior că prima lansare s-ar putea încheia prematur, a declarat că testul a furnizat o cantitate semnificativă de date utile pentru echipa sa.

Spectrum este concepută pentru a transporta sateliți mici și medii, cu o greutate de până la o tonă, deși nu a avut nicio încărcătură la primul său zbor de pe spațiuportul Andøya, situat în regiunea arctică a Norvegiei.

Misiunea avea ca scop colectarea de date despre vehiculul de lansare al Isar Aerospace într-un prim test integrat al tuturor sistemelor sale, a precizat compania bavareză săptămâna trecută.

Compania, cu sediul la München, declarase anterior că ar considera un zbor de 30 de secunde drept un succes. Deși nu era destinată să ajungă pe orbită în această primă misiune, testul a marcat primul zbor orbital comercial de pe un lansator situat pe continentul european (excluzând Rusia).

Țările europene s-au bazat mult timp pe lansările de la stațiile spațiale rusești, însă relația s-a deteriorat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Companiile americane, în special SpaceX, Lockheed Martin și Boeing, devin jucători importanți într-o industrie emergentă care trimite sateliți – pentru internet de bandă largă sau echipamente de observație – în spațiu pentru guverne și afaceri private. Companiile chineze încearcă, de asemenea, să capitalizeze acest sector nou.

Multe estimări sugerează că industria spațială globală ar putea genera venituri de peste un trilion de dolari în următoarele două decenii.

Isar Aerospace intenționează ca Spectrum să fie capabilă să lanseze până la 1.000 kg pe orbita joasă a Pământului, o regiune a spațiului situată la aproximativ 1.200 de mile altitudine, unde majoritatea sateliților orbitează globul. Fondat în 2018, startup-ul și-a dezvoltat racheta aproape integral în intern.

„Indiferent de rezultat, lansarea viitoare a Spectrum de către Isar Aerospace va fi istorică: primul zbor orbital comercial de pe continentul european”, a declarat directorul Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher, înaintea testului. „Sprijinul și cofinanțarea oferite de Agenția Spațială Europeană companiei Isar Aerospace și altor startup-uri furnizoare de servicii de lansare aduc beneficii pentru o autonomie mai mare a Europei.”

Un raport realizat anul trecut de Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene și fost prim-ministru al Italiei, recomanda ca Europa să recunoască industria spațială drept un sector-cheie pentru stimularea creșterii economice. Accesul independent la spațiu este, de asemenea, tot mai des considerat o problemă geopolitică și de securitate.

Industria spațială europeană a înregistrat și întârzieri în dezvoltarea rachetei Ariane 6, precum și suspendarea lansatorului european de sateliți Vega-C după un accident.

Pe lângă Isar Aerospace, Europa găzduiește și alte companii din domeniu, precum HyImpulse și Rocket Factory Augsburg (RFA) din Germania, Latitude și MaiaSpace din Franța și PLD Space din Spania.

Mai multe locații din Europa au fost selectate pentru dezvoltarea de spațiuporturi, inclusiv Insulele Shetland din Marea Britanie, Azorele portugheze și Esrange din Suedia. Zonele de coastă apropiate de întinderi mari de apă sunt considerate ideale pentru lansări, deoarece rachetele nu trebuie să traverseze regiuni dens populate.

Marea Britanie a avut un succes mixt ca destinație pentru lansări. Virgin Orbit, compania de lansare a sateliților fondată de Richard Branson, a declarat faliment în 2023, după ce zborul său inaugural din Cornwall – cu o rachetă atașată unui Boeing 747 – a eșuat.

Isar Aerospace a semnat un contract cu agenția spațială norvegiană pentru a plasa pe orbită doi sateliți de supraveghere maritimă până în 2028.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...