STUDIU Strămoșii dinozaurilor T. rex au trecut din Asia în America de Nord prin intermediul unui pod terestru, în urmă cu 70 de milioane de ani

Un dinozaur T-Rex ce se deplasează în cautarea pradei
Sursa foto: Imagine generată cu DeepAI

Strămoșul direct al Tyrannosaurus rex ar fi ajuns în America de Nord după ce a traversat un pod terestru din Asia, potrivit unui nou studiu publicat în Royal Society Open Science, citat de CNN.

Este cea mai recentă intervenție în dezbaterea aprigă dintre paleontologi cu privire la originile regelui dinozaurilor.

O echipă condusă de Cassius Morrison, doctorand în paleontologie la University College London (UCL), a utilizat modelarea matematică pentru a concluziona că precursorii T. rex au ajuns probabil în America de Nord după ce au traversat strâmtoarea Bering dintre Siberia și Alaska de astăzi, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani.

Descoperirea este în concordanță cu cercetările anterioare care sugerează că T. rex era mai strâns înrudit cu carnivorul mare Tarbosaurus din Asia, în comparație cu prădătorii de top din America de Nord, cum ar fi Daspletosaurus, a declarat Morrison într-un comunicat.

La acea vreme, zona ar fi găzduit păduri tropicale temperate, cu o climă oarecum similară cu British Columbia (Canada) de astăzi, a declarat Morrison pentru CNN.

Strămoșii lui T. rex – tiranozauridele – ar fi fost mai puțin numeroși în mediul lor în comparație cu dinozaurii ierbivori pe care îi vânau, la fel cum sunt prădătorii apex precum leii în prezent, a spus Morrison.

„Și pentru că sunt mai puțini, există, de asemenea, mai puține șanse ca ei să fie apoi păstrați în registrul fosilelor”, a spus el.

Confruntați cu această lipsă de dovezi, Morrison și coautorii săi au folosit în schimb modele matematice care încorporează date din registrul fosilelor existent și arborele genealogic al T. rex, precum și condițiile climatice și de mediu, a spus Morrison.

Modelarea ține cont și de lacunele din arhiva fosilă, ceea ce înseamnă că poate fi actualizată dacă se fac noi descoperiri în cercetările viitoare, a adăugat el. De exemplu, Morrison a declarat că rezultatele noului studiu sugerează că fosilele acestor strămoși ai T. rex ar putea rămâne încă nedescoperite în Asia.

De ce T. rex a evoluat într-un gigant

Echipa a descoperit, de asemenea, că tiranozauridele precum T. rex au cunoscut o creștere rapidă a dimensiunilor în timpul unei perioade în care temperaturile globale erau în scădere, ceea ce sugerează că acești dinozauri erau mai capabili să se dezvolte în climate mai reci, poate datorită penelor lor sau faptului că aveau sânge mai cald.

De asemenea, creșterea rapidă în dimensiuni a avut loc după ce un alt grup de dinozauri uriași carnivori, cunoscuți sub numele de carcharodontosauride, a dispărut, lăsând „un vid în vârful lanțului trofic”, potrivit unui comunicat de presă emis marți de UCL.

Această creștere a însemnat că, în momentul în care dinozaurii au dispărut, T. rex ar fi putut să cântărească până la 9 tone metrice, „aproximativ la fel ca un elefant african foarte mare sau un tanc ușor”, potrivit comunicatului.

Coautorul studiului, Charlie Scherer, absolvent de masterat în științele Pământului și în curând doctorand la UCL, a declarat într-un comunicat că „descoperirile au aruncat o lumină asupra modului în care cei mai mari tiranozauri au apărut în America de Nord și de Sud în timpul Cretacicului (Perioada) și cum și de ce au crescut atât de mari până la sfârșitul erei dinozaurilor”.

„Probabil că au crescut la asemenea dimensiuni gigantice pentru a înlocui teropodele carcharodontosauride, la fel de gigantice, care au dispărut în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani”, a spus Scherer.

„Această extincție a eliminat probabil bariera ecologică care îi împiedica pe tiranozauri să crească la asemenea dimensiuni.”

Steve Brusatte, un paleontolog de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru CNN că studiul „este o lucrare academică excelentă care urmărește în mod judiciar tiranozaurii și alți dinozauri carnivori de-a lungul timpului și compară evoluția lor cu schimbările climatice.

Chiar și cei mai mari și mai dominanți dinozauri au fost afectați de climă. Se pare că tiranozaurii au fost capabili să devină mari de mai multe ori în mod independent, atunci când climele mai reci au favorizat creșterea în dimensiuni”, a spus el.

„Era mai ușor să fii mare atunci când temperaturile erau scăzute. Regii dinozaurilor nu erau predestinați să conducă, ci au fost ajutați de climă”, a adăugat Brusatte.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...