Un start-up american le oferă femeilor șansa de a-și îngheța ovulele gratuit. Dar numai dacă donează jumătate dintre ele

Laborator de cercetare medicală specializat în înghețarea ovulelor
Imagine generată IA

Cofertility, un startup din domeniul sănătății fondat de două antreprenoare din SUA, propune un model inedit și accesibil pentru femeile care vor să își conserve fertilitatea: înghețarea gratuită a ovulelor în schimbul donării unei jumătăți din ele pentru cuplurile care nu pot concepe, anunță TechCrunch.

Costurile ridicate ale procedurii, estimate la 10.000 – 15.000 de dolari per ciclu, sunt de multe ori prohibitive, mai ales pentru femeile aflate la apogeul fertilității, în anii 20–30. Cofertility își propune să schimbe această realitate.

O soluție etică la o problemă medicală și socială

Fondatoarea companiei, Lauren Makler, fostă executivă la Uber, a avut ideea după ce, în 2018, a fost diagnosticată cu o afecțiune abdominală rară, care i-a pus în pericol ovarele. În timp ce se confrunta cu perspectiva pierderii fertilității, a început să investigheze opțiunile disponibile, inclusiv donarea de ovule.

„Am fost șocată de prețurile uriașe și de faptul că donatoarele erau tarifate diferit în funcție de etnie sau educație. Mi s-a părut inacceptabil,” spune Makler. Deși în cele din urmă a conceput natural, experiența a determinat-o să lanseze o afacere care să ajute atât femeile tinere, cât și cuplurile cu probleme de fertilitate.

Programul „Split”: win-win pentru toți

Cofertility oferă un program numit „Split”, în care femeile pot îngheța gratuit ovulele, cu condiția să doneze jumătate dintre ele. Costurile sunt acoperite de cuplurile beneficiare, care plătesc și o taxă de coordonare, dar nu oferă compensații financiare direct donatoarelor – o diferență majoră față de modelul tradițional de donare.

„Nu vrem să fim un simplu intermediar, ci o platformă care normalizează donarea de ovule ca parte firească a unui proces de sprijin reciproc,” afirmă Makler. Ea susține că platforma are sute de donatoare active, în comparație cu clinicile tradiționale, care rareori dispun de mai mult de câteva.

De altfel, aproximativ 55% dintre donatoarele Cofertility au studii postuniversitare, iar profilurile acestora sunt variate din punct de vedere cultural și etnic.

Succes financiar și susținere din partea investitorilor

Startup-ul a reușit recent să atragă o finanțare de 7,25 milioane de dolari într-o rundă de tip Serie A, condusă de fondurile Next Ventures și Offline Ventures. Printre investitori se numără și Initialized și Gaingels. Finanțarea totală a Cofertility se ridică acum la 16 milioane de dolari.

Makler recunoaște că modelul Cofertility funcționează „ca un marketplace”, dar subliniază că diferența esențială este accentul pus pe etică și accesibilitate.

„Vrem să eliminăm stigmatul din jurul modului în care devii părinte. Nu contează cum ajungi acolo – contează că ai ajuns”, susțin fondatoarele companiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...