VIDEO Cea mai puternică furtună solară din istorie a lovit Pământul în anul 12.350 î.Hr.

Ejecție de masă coronală
Credit foto: NG Images / Alamy / Profimedia

Un eveniment cosmic uriaș petrecut în urmă cu aproximativ 14.300 de ani a fost atât de puternic încât a lăsat o amprentă vizibilă asupra planetei noastre, se arată într-un studiu publicat în revista Earth and Planetary Science Letters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În trunchiurile parțial fosilizate ale unor copaci străvechi și în mostrele de gheață milenară extrase din straturile adânci ale calotelor glaciare, cercetătorii au descoperit urme ale unui fenomen spațial masiv, care pare să fi avut loc în jurul anului 12.350 î.Hr.

Folosind un model avansat de analiză climatică și chimică, denumit SOCOL:14C-Ex, cercetătorii au identificat semnătura unei furtuni geomagnetice extreme, generate de o explozie solară de proporții fără precedent.

O explozie solară de 500 de ori mai puternică decât cea din 2005

„Comparativ cu cea mai mare furtună de particule înregistrată în era sateliților, cea din 2005, evenimentul din 12.350 î.Hr. a fost de peste 500 de ori mai intens”, afirmă Kseniia Golubenko, fizician spațial la Universitatea Oulu din Finlanda.

Furtunile geomagnetice sunt declanșate de ejecții masive de plasmă și câmpuri magnetice din Soare, evenimente cunoscute sub numele de ejecții de masă coronală. Atunci când aceste particule încărcate electric lovesc Pământul, pot produce nu doar aurore spectaculoase, ci și perturbări grave în tehnologia modernă.

O metodă inedită: carbonul-14 și inelele copacilor

Un efect colateral al furtunilor solare este creșterea temporară a nivelului de carbon-14 în atmosferă – un izotop radioactiv format atunci când particulele cosmice interacționează cu atomii atmosferici.

Carbonul-14 se acumulează în organismele vii, precum arborii, și poate fi măsurat cu precizie. Astfel, o creștere bruscă a acestui izotop în inelele anuale ale unui copac este un indicator clar al unei explozii solare majore.

Acest tip de analiză a mai identificat evenimente intense în anii 994 e.n., 660 î.Hr., 5259 î.Hr. și 7176 î.Hr., dar niciunul nu a atins nivelul celui din 12.350 î.Hr.

Primul eveniment de acest tip din afara epocii Holocene

Ce face ca acest eveniment să fie atât de special? Este singura furtună solară extremă detectată din afara Holocenului, perioada ultimelor 12.000 de ani de climat relativ stabil și cald.

„Modelul nostru ridică bariera impusă de Holocen și ne permite să analizăm date din perioade glaciare”, explică Golubenko. După ce modelul a fost validat pe datele furtunii din anul 774 e.n., cercetătorii l-au folosit pentru a reconstrui cu precizie evenimentul din 12.350 î.Hr.
Un nou scenariu extrem pentru viitorul nostru tehnologic

„Acest eveniment stabilește un nou scenariu de tip «cel mai rău caz posibil»”, avertizează Golubenko. Potrivit ei, înțelegerea unei furtuni solare de o asemenea magnitudine este esențială pentru a evalua riscurile viitoare asupra infrastructurii tehnologice moderne, de la sateliți și rețele electrice, până la sistemele globale de comunicații.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...