VIDEO Cercetătorii au creat o structură elastică ce, în loc să se alungească, se strânge atunci când tragi de ea / Descoperirea ar putea fi folosită în construcții mai rezistente la cutremure

structura care se contracteaza cand tragi de ea
Sursa foto: AMOLF

Cercetătorii de la Institutul AMOLF din Olanda au realizat o descoperire revoluționară în ingineria mecanică, proiectând structuri care se contractă spre interior atunci când sunt trase, în loc să se întindă, potrivit New Atlas.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Acest comportament nou rezultă din combinația strategică dintre designul geometric și principiile mecanice. Cercetătorul principal Bas Overvelde a declarat: „Acest nou tip de comportament – pe care l-am numit «countersnapping» – nu a mai fost observat până acum în experimente.”

El a subliniat în continuare potențialul său transformator în diverse domenii, de la robotica medicală la clădiri rezistente la cutremure.

Efectul de contracție este obținut prin asamblarea unor structuri mecanice specifice, imprimate 3D, care exploatează neliniaritățile geometrice. Principiul de bază implică crearea unui sistem cu o „relație de auto-intersectare forță-deplasare”, care duce la o contracție bruscă sub tensiune sau la o creștere rapidă a forței de tracțiune la extensie.

Prin integrarea a trei tipuri distincte de blocuri de construcție neliniare într-o rețea, echipa a proiectat cu succes acest sistem unic.

Proprietăți și aplicații

Acest mecanism inovator de contracție declanșează mai multe proprietăți mecanice interesante. Acesta permite o mișcare consistentă într-o singură direcție sub sarcină ciclică, spre deosebire de contracția convențională.

Structurile prezintă, de asemenea, „rigiditate comutabilă”, fiind capabile să-și schimbe rezistența la deformare fără a-și modifica dimensiunea sau sarcina aplicată. În plus, contracararea facilitează „evitarea rezonanței pasive” prin ajustarea automată a frecvenței naturale de vibrație a sistemului.

Cercetătorii prevăd diverse aplicații pentru această tehnologie, inclusiv echipamente de protecție, proteze cu rigiditate adaptabilă, amortizarea vibrațiilor în infrastructură și transporturi, precum și dezvoltarea unor roboți medicali moi mai siguri, capabili să se deplaseze în interiorul corpului fără a aluneca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...